www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: året som gick
Publicerad i Hufvudstadsbladet 08.01.1998
På nätet: året som gick


CNN / Pathfinder www.cnn.com/SPECIALS/1997/year.ender/
CNN, Time Magazine, Fortune, People och Life har en gemensam tillbakablick över året som gick och resultatet är värt en titt. Valen har gjorts på basen av hur mycket som skrivits och sagts om händelserna i olika medier, hur besökarna på nyhetswebbsidor läst olika nyheter och på basen av gammal hederlig journalistisk nyhetsvärdering.
Årets största händelse var Dianas död, därefter följde Hong Kongs överlämnande till Kina, Marsexpeditionen och kloningen av fåret Dolly.
Time Magazines uppmärksammade titel "årets man" gick i år till Intels chef Andrew Grove.
Här finns också årets tio i top händelser på basen av ämne: världsnyheter, vetenskapliga genombrott, idrottsprestationer, ekonomi, hälsovård, underhållning, Internet och årets tio främsta nyhetsbilder.

Rundradion www.yle.fi/tvuutiset/uutisvuosi/
Rundradions finska nyhetsredaktion har sammanställt en ämnesindelad nyhetsöversikt. Här kan du återkalla de största nyheter i kategorierna arbetsliv, död och sorg, natur och djur, boende, fritid och nöje, omtalade människor, pengar och makt, väder och naturfenomen, familj och samlevnad, vetenskap och teknik samt krig och konflikter.
Nyheterna är inte på något vis rangordnade utan besökaren skall själv rösta på de tre nyheter som han eller hon anser var de viktigaste under året. Några resultat eller information om när och var resultaten kommer att publiceras framgår dessvärre inte.

Sveriges TV4 www.tv4.se/red/1997
Sveriges kommersiella tv-kanal TV4 har valt att presentera det gångna året i detalj. Här finns en lång alfabetisk lista över de personer som uppmärksammats i större utsträckning i medierna, de större nyhetshändelserna i kronologisk ordning uppdelade per månad och nyhetshändelserna uppdelade ämnesvis. Överlag är nyheterna rätt Sverigecentrerade men naturligtvis är de stora internationella nyheterna väl representerade.

Ziff Davis Publishing www.zdnet.com/zdnn/special/yir.html
Förlaget Ziff-Davis står bakom en mängd tekniktidskrifter, bland annat internationella PC Magazine och Mac Week. I sin överblick över 1997 konstaterar förlaget att de viktigaste händelserna var Internet i sig själv som blev förstasidenyheter i många vanliga tidningar och konflikten mellan Microsoft och amerikanska justitiedepartementet. Den allmänna ekonomiska tumulten, speciellt i Asien, satte sina spår i teknologiindustrin men framtiden ser ändå ljus ut. Internet når ut till fler och fler och nu börjar Internet småningom möte förväntningarna om att vara en global handelsplats. Såväl privatpersoner som företag lät sin nyfikenhet vinna över misstänksamheten och började handla på nätet samtidigt som tekniken blev billigare och bättre. På den juridiska sidan liknar Ziff-Davis Internet ändå med Dodge City, den ökända vilda västern staden.
"När de reglerande krafterna konfronteras med förespråkarna för obegränsad yttrandefrihet uppstår en cyber-kultukampf".

Skinny DuBaud: de största misstagen 1997 www.news.com/Rumors/0,29,,00.html
Skinny DuBaud är tekniktidskriften c|net:s uppkäftige kolumnist som uppskattas av alla utom de han skriver om. Nu har han sammanställt årets främsta misstag begådda av människorna i datateknikbranschen, genanta felsägningar (Larry Ellison: "I'd rather be ruining, er, running Apple"), kappvändningar, förolämpningar och misslyckanden. Larry Ellison skulle säkert vilja glömma hur han tillsammans med Ted Turner inför stor publik försökte förevisa CNNs nya webbsidor och Ellison först inte fick sin dator att hitta sidorna därefter lyckades få allt att krascha. En annan händelse DuBaud naturligtvis inte kan lämna onämnd var sommarens Macexpo där Steve Jobs offentliggjorde samarbetet med tidigare ärkerivalen Bill Gates var efter Gates dök upp på en enorm videoduk ovanför Jobs och fick mässbesökarna att grimasera som om de just hittat en mask i sitt äpple.

ye@r on the net 1997 www.zdnet.com/yil/content/mag/9801/yeartoc.html
En populär startpunkt på nätet är Yahoo vars medarbetare tillsammans med Ziff-Davis redaktörer sammanställt sidor om livet på nätet 1997. Här finns de populäraste webbadresserna från det gångna året, intressant statistik om Internet och de viktigaste händelserna med anknytning till Internet, som Heaven Gates massjälvmord som i pressen delvis skylldes på Internet eftersom flera av medlemmarna livnärde sig på att designa webbsidor.
Enligt yahoo är medelålder för amerikanska Internetanvändare 33 år, 20 miljoner amerikaner anser att Internet är oersättligt, vid årets slut fanns det 424 000 webbsidor som inte uppdaterats sedan början av 1994, tre procent av de komersiella webbplatserna innehåller pornografi och 87 procent av all e-post anländer inom fem minuter.
Här finns också en rolig samling minnesvärda citat rörande Internet från 1997.
"Internet är slutet på civilisationen och etiken", löd en ledare i den Irakiska statskontrollerade Al-Jumhuriya.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.