www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: James Bond
Publicerad i Hufvudstadsbladet 26.12.1997
På nätet: James Bond


Tomorrow Never Dies, den 18de James Bond filmen under 35 år är här och det råder inget tvivel om att den kommer att bli en succé.
Den nyaste filmen presenteras naturligtvis med den senaste multimediateknologin på nätet, men på nätet finns det också mycket annat intressant om Bond. Vet du till exempel varför Clint Eastwood tackade nej till att spela James Bond istället för Roger Moore, vad Pravda skrev om Bond 1965, att olika filmbolag gjort rivaliserande Bond filmer och planerar fortsätta göra så eller vilka 21 misstag som filmmakarna begick i förra Bond-filmen?

Tomorrow Never Dies www.tomorrowneverdies.com
Det här är den nya Bond-filmens officiella webbplats som är gjord av filmbolaget MGM-UA. Som man kan vänta sig när det är frågan om marknadsföringsmaterial för en stor film är sidorna fyllda till bristningsgränsen med "multimedia". Eller åtminstone kommer ditt tålamod att pressas till bristningsgränsen när du försöker få ner sidorna. Dessutom behöver du nyaste Internet Explorer (4.0) eller Netscape Navigator (4.0) med alla möjliga tänkbara tilläggsmoduler för att kunna se allt på de här sidorna.
Men stiliga och innehållsrika är de när du väl får fram dem.

Tomorrow on-line www.tnd.net
Det här är den nya bondfilmens officiella on-line tidning... Medan de ovanstående webbsidorna är multimediamonster är det här stiliga tidningsliknande sidor med fotografier av skådespelarna, artiklar om filmen och allt möjligt som berör filmen, till exempel en Martini recept-guide och bilder från festerna efter filmens premiär i London.
Här finns också en omfattande tillbakablick på Bonds 35 åriga karriär, till exempel en artikel om hur klädmodet i Bond-filmerna förändrats under åren.
"Q", mannen bakom Bonds apparater och fordon har också en egen avdelning i tidningen där vi får veta mer om vad han uppfunnit under åren.

James Bond www.mgmua.com/bond/
Det här är filmbolagets officiella sidor för James Bond överlag, alltså inte enbart för den nya filmen. Här finns också information om James Bond faktaboken på cd-rom och här kan du delta i tävlingar.

Mr. Kiss Kiss Bang Bang www.ianfleming.org
Ian Flemin var författaren som "uppfann" James Bond och vars böcker senare blev James Bond filmerna. Fleming är nu död men Ian Fleming stiftelsen är desto livligare och upprätthåller omfattande webbsidor som går i en rätt tidningslik och stillsam stil. Här finns till exempel en intervju med Peter Hunter som regisserade nya Bond-filmen och med Raymond Benson som skrev den nya Bond historien.

Bond Movie Faults www.hj.se/~ed95frma/pages/faults.html
Att göra filmer är inte lätt och när miljoner och åter miljoner entusiaster har sett samma film om och om igen och till sist kikat igenom den i slow-motion blir listan över fel i filmerna långa. Här har en svensk sammanställt alla kända små misstag som filmmakarna begått i alla Bond-filmerna, till exempel att den krossade högra baklyktan på bilen i en scen plötsligt är den vänstra i följande scen, att Bond avfyrar 80 skott i följd med en AK-47 vars magasin rymmer 30 skott, kör en Italiensk motorcykel från 1990 i en scen som skall föreställa Sovjetunionen 1986 och så vidare…
Läs det här och du kommer att orka se alla Bond-filmerna några gånger till med stor entusiasm.

What about miss Moneypenny www.comedyontap.com/bond.html
"Det här är fascistisk film oförstörd av moral ... Den brittiska filmindustrin kommer aldrig att bli sig själv igen." Så löd en av de första recensionerna av Dr. No, den första Bond-filmen och det här är platsen där du kan hitta sådan här guldkorn, och mycket mer.
Här kan du till exempel läsa varför Burt Reynolds och Clint Eastwood tackade nej till rollen som James Bond och mycket annat intressant om skådespelarna som spelade Bond, de som ombads spela Bond men inte ville det och de som ville det men inte fick.
Ett annat guldkorn är en artikel om Bond-filmerna publicerade i Sovjetiska Pravda 1965.

Universal Exports www.universalexports.net
Täckmanteln för Mi6, organisationen som Bond arbetar för, har alltid varit företagsnamnet Universal Exports. Här finns intressanta detaljer om filmerna, information om de olika skådespelarna som porträtterat Bond, de bilar och vapen han använt och så vidare. Visste du till exempel att Pierce Brosnans fru Cassandra Harris hade en roll i Bondfilmen "For Your Eyes Only" 1981. Hon dog 1991 och han aldrig se sin man i rollen som James Bond i Goldeneye och nyaste Tomorrow Never Dies.

The name is Bond, James Bond www.mcs.net/~klast/www/bond.html
Mera intressant Bond information:
Alla vet att agent 007 är James Bond och att 00-agenterna är organisationens bästa, men vilka är de andra och vad har de gjort? Här finns en lista på alla 00-någonting agenter som figurerat i de olika Bond filmerna. Här kan vi också läsa att George Lazenby som bara fick spela Bond i en enda film inte gjort så mycket märkvärdigt sedan dess utom spelat i två Emanuelle filmer.
Eller vad sägs om två olika James Bond? I Bond filmen "Never Say Never Again" 1985 spelade Sean Connery åter Bond trots att Roger Moore redan ersatt honom. Detta eftersom nämnda film gjordes av en rivaliserande producent och filmbolag och nu vill Kevin MacClory göra en ny "pirat-Bond" under namnet Warhead 2000 och Sony Pictures har meddelat att de också planerar att börja producera egna James Bond filmer för att konkurrera med MGM-UAs bond-filmer.
Här kan du läsa alla ryktena.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.