www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: sport/idrottsklubbar
Publicerad i Hufvudstadsbladet 09.11.1997
På nätet: sport/idrottsklubbar


Så här på senhösten (vintern?) är det lätt hänt att samvetet börjar påpeka att motionerandet inte haft högsta prioritet. Låt oss alltså bränna 43 kalorier genom att surfa runt och se hurdana sport- och idrottsorganisationer vi kan hitta på nätet med svenskspråkig information. Säkert har jag missat både en och annan organisation men jag har faktiskt försökt leta och ändå är resultatet magert.
För en omfattande lista över finskspråkiga organisationer se på exempelvis www.inet.fi/urheilu/.

Mariehamns seglarförening www.alcom.aland.fi/Cloudia/msf/
Mariehamns seglarförening firar 80 år med stil! Här finns bland annat information om gästhamnen, traditionell segling, windsurfing och till och med isjakter.

Gamlakarleby bollklubb www.kpnet.fi/kokkola/harras/gbk/index.htm
Allt är så smått och sött att det nästan ser ut som ett dator-fotbollsspel. Symboliserar den där lilla flygande luftbalongen något speciellt, utöver "lyft" alltså? Mycket information i alla fall.

IF femman www.multi.fi/FemmanOL/
En österbottnisk orienteringsförening med ungefär 200 medlemmar. Omfattande och färggranna sidor

Svenska Finlands Skytteförbund www.slu.fi/sal/svenska.html
Historik, styrelsepresentation, kontaktuppgifter och mästerskapsrekord. Inte direkt medryckande men ändå stiligt.

Studerandenas idrottsförbund otax.tky.hut.fi/%7Eoll/swe.html
Inget annat än en kort information om vad studerandenas idrottsförbund är och kontaktuppgifterna.

Nyländska jaktklubben www.marnet.fi/njk/
Nyländska jaktklubben grundades 1861, har 2300 medlemmar och engelsskspråkiga sidor men då och då stöter besökaren plötsligt på svenskspråkiga sidor. Och naturligtvis är vi så allmänbildade att vi genast inser att jakt i detta fall avser båtar och ingenting annat.

Nagu Segelsälskap www.netti.fi/nss/
Jag var besökare nummer 31 på de här sidorna! Själva sidorna som är nya och i ett tidigt utvecklingsskede innehåller ännu inte så mycket men det ser lovande ut. Att jag över huvud taget hittade dem tar jag som ett tecken på att jag faktiskt lyckats väl i mitt sökande efter idrotts / sport-organisationer med svenskspråkig information.

Gullkrona kryssarklubb www.netti.fi/~sid/gk.html
Enbart kontaktuppgifter och ändå har de lyckats locka 1345 besökare. Livet är orättvist. Men visst har de en stilig illustration.

HIK www.surfnet.fi/hanko/hikettan.htm
Hangö IK spelar i första division! Nu när endast en omgång återstår är spänningen på topp! Men vänta, "sidan senast uppdaterad 20.9.95". Hur gick det egentligen för HIKen, jag är nyfiken.

Vasa Schacksällskaps hemsida walli.uwasa.fi/~glinqvis/vss.html
Kontaktinformation, tävlingskalender och en verksamhetsbeskrivning. Kompakt och funktionellt.

Finlands Bridgeförbund personal.eunet.fi/pp/lneimo/
Mycket information men sidorna är kanske lite svåröverskådliga. Här finns många olika kategorier men endast en del av dem är tvåspråkiga. De sidor som nyligen uppdaterats är markerade med en grön boll och sidorna tycks uppdateras mycket ofta.

Finlands petanqueförbund www.icon.fi/petanque/spinxsve.htm
Sidorna finns på åtta språk utöver svenska. Tydligen är det jobbigt att uppdatera sidor som finns på nio språk för "i år" är fortfarande 1996 och telefonnumren är angivna med gamla riktnummer.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.