www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: JavaScript
Publicerad i Hufvudstadsbladet 19.10.1997
På nätet: JavaScript


Har du någonsin sett en webbsida med en klocka som räknar ned sekunder till någon händelse eller hur olika knappar på webbsidan förändras när du fört muspekaren över dem och undrat hur sidorna är gjorda? Antagligen är de gjorda med JavaScript (som inte skall förväxlas med Java).
Om du någonsin har programmerat i något språk är det enkelt att lära sig JavaScript och om du aldrig prövat på att programmera kan JavaScript vara en spännande introduktion till programmering. Om du klarar av att knåpa ihop webbsidor för hand så är steget inte långt till att ytterligare piffa upp sidorna med JavaScript. Det enda du behöver för att komma igång är en någorlunda ny webbläsare (Netscape eller Internet Explorer) och dessa länktips.

JavaScript på svenska www2.passagen.se/javahuset/artiklar/introduktion/scriptno.htm
En utmärkt introduktion till JavaScript på svenska. Sidorna verkar vara en översättning av de gamla men omtyckta Voodoo’s JavaScript sidor via vilka jag själv lärde mig JavaScript. Inte världens vackraste sidor, men praktiska och funktionella. Längre ner har jag en länk till en nyare engelskspråkig version av de här sidorna.

Netscape’s JavaScript Authoring Guide home.netscape.com/eng/mozilla/Gold/handbook/javascript/index.html
JavaScript uppfanns av Netscape så den mest officiella och kompletta informationen om språket finns på deras sidor. Det här är en "ordlista" för språket där du kan slå upp en enskild instruktion och få en komplett teknisk definition av den. Inget för nybörjare, men håll den i minnet för den är oumbärlig för längre hunna.

JavaScript for the Total Non-Programmer www.webteacher.com/javatour.htm
Som namnet antyder är det här en introduktion till JavaScript för de som inte har någon som helst erfarenhet av att programmera. Manualen är exemplariskt klart upplagd som en vanlig bok där du läser en sida i taget utan att kunna hoppa fram och tillbaks hur som helst mellan olika sidor tills du tappar bort dig bland alla länkarna.

JavaScript FAQ www.innergy.com/js-faq.html
En lista med uttömmande svar till de vanligaste frågorna kring JavaScript. Faktum är att svaren är så detaljerade och väl organiserade att JavaScript FAQ faktiskt kunde användas som en introduktion till hela språket. Här får du i alla fall snabbt en överblick över vad JavaScript är.

JavaScript World www.jsworld.com
Stiliga men hopplöst långsamma sidor. Om du ändå orkar vänta på att få fram sidorna blir du knappas besviken för sidorna lever upp till sitt namn, här finns verkligen en hel värld av JavaScript relaterat material från introduktioner och manualer till exempel och diskussionsgrupper kring språket.

Voodoo’s Introduction to JavaScript rummelplatz.uni-mannheim.de/~skoch/js/script.htm
Voodoo är författarens smeknamn och hans sidor är legendariska i JavaScript sammanhang, till och med Netscape hänvisar sina besökare till de här sidorna. Senaste tiden har sidorna snyggats upp ordentligt, vilket verkligen behövdes, men innehållet har alltid varit bra och lämpar sig utmärkt för de som tidigare prövat på programmering men inte har någon aning om vad JavaScript är. Manualen kan också laddas ner i olika format så att du kan ha den på din egen hårdskiva nära till hands.

Microsoft VBScript www.microsoft.com/vbscript/
JavaScript är alltså Netscapes uppfinning och naturligtvis har Microsoft uppfunnit ett konkurrerande språk, VBScript, som baserar sig på det populära programmeringsspråket VisualBasic för Windows. VBScript är inte alls lika populärt som JavaScript ännu men om du är intresserad av JavaScript kan det också vara intressant att ta sig en titt på VBScript. Här finns allt från enkla introduktioner och exempel till avancerade tekniska dokument.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.