www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: underrättelseverksamhet
Publicerad i Hufvudstadsbladet 05.10.1997
På nätet: underrättelseverksamhet


I nyheterna har vi hört hur två agenter från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad tog sig in i ett annat land med falska pass och försökte mörda en politiker med "elektroniska pistoler" och genom att injicera gift genom örat. Det låter som en scen ur en dålig spionfilm från 70-talet.
Webben är fylld med liknande historier som mycket väl kan vara sanna men som antagligen bara är paranoida konspirationsteorier. Låt oss istället se hurudan officiell information vi kan hitta om underrättelseverksamhet på webben.

United States Intelligence Community www.odci.gov/cia/other_links/wheel/contents.html
CIA är endast en av tretton olika organisationer som officiellt bildar USAs underrättelseverksamhet. Här kan du se en mycket informativ skiss över vilka olika enheter som ingår och vad varje del bidrar med. Visste du att energiministeriet aktivt deltar i landets underrättelseverksamhet? De sköter om kärnvapenfrågor och "tung" teknologi.

CIA www.odci.gov/cia/
"Firman", som CIA brukar kallas i alla amerikanska filmer är väl det första vi kommer att tänka på när vi tänker på underrättelseverksamhet. På Internet har CIA en mycket synlig verksamhet och deras "CIA World Factbook" med detaljerad information om alla länder i världen har i många år varit oerhört populär. Här finns också en komplett och ständigt uppdaterad lista över alla länders statsöverhuvuden och ministrar och mycket annat intressant.

NSA www.nsa.gov:8080
National Security Agency är kanske inte lika känd som CIA, men speciellt i Internetsammanhang brukar de nämnas för om någon inom den amerikanska underrättelsetjänsten håller ett öga på Internet så är det NSA.
NSA sysslar med sådant som att skydda och avlyssna telekommunikation och datatrafik, att utveckla nya krypteringsmetoder och att knäcka andras kryptering. Höjdpunkten på deras webbsidor är ett virtuellt museum över kryptografi med fotografier och information om olika krypteringsapparater, speciellt från andra världskriget.

Virtual World of Intelligence www.dreamscape.com/frankvad/covert.html
Startsida för allt från underrättelseverksamhet till ufologi och konspirationsteorier. Intressant på sitt eget sätt även om informationen inte alltid är speciellt seriös. Veckans tema tycks vara en snabbkurs i hur man skall känna igen brevbomber.

Declassified Intelligence Satellite Photographs edcwww.cr.usgs.gov/glis/hyper/guide/disp
Materialet från de första spionsatelliterna under 60- och början av 70-talet är inte längre hemligstämplat. Omkring 17 000 rullar med film, eller 860 000 bilder, finns nu tillgängliga via nätet. Jo, på den tiden använde man vanlig film som släpptes ned från satelliterna och fångades upp av flygplan.
Här finns också oerhört detaljerad information om hur spionsatelliterna fungerade, vad och hur de fotograferade, vilka satelliter som krånglade, varför och så vidare.

United States Intelligence Community www.columbia.edu/cu/libraries/indiv/dsc/intell.html
Columbia Universitet upprätthåller en omfattande webbsida med information för personer som forskar kring statlig underrättelseverksamhet. Här finns i första hand listor över böcker och publikationer som berör ämnet men också länkar till en hel del information.

Strategic Intelligence www.loyola.edu/dept/politics/intel.html
Loyala Collage upprätthåller en sida med länkar till allt som rör "strategisk", dvs politisk och ekonomisk, underrättelseverksamhet. Det här är huvudsakligen en seriös länklista till officiella webbsidor sorterade under olika rubriker, men här finns också länkar till kontroversiella påståenden, till exempel om CIA eventuella inblandning i narkotikasmuggling.

U.S. Military Intelligence www.loyola.edu/dept/politics/milintel.html
Loyala Collage upprätthåller också en sida med länkar till material om militär underrättelseverksamhet. Tonvikten ligger på amerikanskt material och framför allt olika officiella militära webbsidor.

Spy number stations www.access.digex.net/~cps/numbers.html
Något av det mest bisarra du kan höra med din kortvågsradio är "nummerstationer", radiostationer där en automatiserad röst läser upp siffror, och inget annat än siffror, dygnet runt, år in och år ut, i decennier. Åtminstone en del av radiostationerna upprätthålls av nationella underrättelseorganisationer som CIA medan andra påstås upprätthållas av sydamerikanska drogkarteller och kubanska rebeller. På något vis innehåller sifferserierna hemliga meddelanden som spioner kan ta del av med en vanlig radio. Åtminstone tror vi det, men ingen vet.

Secret Service www.ustreas.gov/treasury/bureaus/usss/usss.html
Secret Service hör egentligen inte till underrättelseverksamheten men många kommer ändå att tänka på dem för deras lite naiva namn och eftersom de ofta figurerar i amerikanska filmer. Secret Service hör till finansministeriet och har två uppgifter: att fånga sedelförfalskare och att fungera som presidentens livvakt. Intressant kombination.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.