www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: arbetsplatser
Publicerad i Hufvudstadsbladet 28.09.1997
På nätet: arbetsplatser


Om du söker arbete i Finland går det snabbt och smidigast via Internet. Om du söker arbete utomlands går det egentligen bara via Internet. Låt oss ta en titt på var du kan hitta information om lediga arbetsplatser i Finland och ute i världen.

Arbetskraftsministeriet (Finland) www.mol.fi
I skrivandets stund innehåller Arbetskraftsministeriets webbsidor 3667 lediga arbetsplatser. Allt är väl organiserat, innehållet uppdateras varje dag och här finns också annan nyttig information för de som söker jobb. Här kan du hitta nästan allt utom information på svenska.

Arbetsförmedlingen (Sverige) jobb.amv.se
8290 lediga arbetsplatser innehåller svenska arbetsmarknadsstyrelsens "Platsbanken" och det är tillräckligt för att bryta mot regeln att aldrig inleda en mening med siffror. Metoderna för att söka är avancerade och det hela ser stiligt ut.

Arbeidsdirektoratet (Norge) www.link.no/aetat/
I Norge tycks det finnas ungefär 7700 lediga arbetsplatser på nätet som du kan söka bland med "stikkord". ADB heter föresten EDB på norska. Norska arbetskraftsmyndigheterna har satsat ordentligt på sin webbservice i år då de firar hundraårsjubileum.

Job (Danmark) www.job.dk
Danska Arbejdsministeriet har till skillnad från sina nordiska kolleger inget att komma med men däremot finns en mycket stiligt privat arbetsförmedling på nätet. Tyvärr lyckas ett privat företag naturligtvis inte samla lika många lediga arbetsplatser i sitt register som en statlig organisation och följaktligen finns här endast 242 platser.

Stellenboerse (Tyskland) www.stellenboerse.de
Om din tyska är som min har du inget här att göra. Stellenboerse förefaller vara en privat arbetsförmedling på nätet (reklamerna på första sidan ledde mig till den slutsatsen). Stiligt är det enda jag kan säga.

America’s Job Bank (USA) www.ajb.dni.us
I USA finns det naturligtvis massor med privata arbetsförmedlare specialiserade på olika saker men den statliga Job Market är ändå en av de absolut bästa. Utöver de 1000 nya arbetsplatser som införs i registret varje dag finns här också prognoser för inom vilka yrken nya jobb förväntas uppstå snabbast, hur arbetsplatserna fördelar sig mellan olika yrken just nu och så vidare. Spännande.

Hong Kong Jobs (Hong Kong) www.hkjobs.com
Av de olika arbetsförmedlare på nätet jag sett i Asien är Hong Kong Jobs den enda jag inte tycker är stökig, faktum är att HKJ är riktigt stilig och välorganiserad. Tydligen är jag inte den enda som uppskattar sidorna för här görs 19.000 sökningar per dag.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.