www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: högstadieskolor
Publicerad i Hufvudstadsbladet 31.08.1997
På nätet: högstadieskolor


Skolorna har igen börjat så vad vore mer lämpligt än en titt på finlandssvenska skolors webbsidor, eller närmare bestämt finlandssvenska högstadieskolor. Tyvärr har jag säkert missat någon skola vilket jag djupt beklagar, men jag har verkligen letat så de jag missat borde kanske försöka göra sina sidor lite mer synliga.

Borgaregatans skola www.vaasa.fi/edu/bgs
Bör informationen om skolan verkligen börja med när skolan invigdes och vilken arkitektbyrå som planerade den? Visst finns här en hel del annan information också, men även den är lika tråkig som sidornas grå bakgrund.
"Borgaregatans skola vill i matematik inom ramen för projektet utveckla läroplanen med tanke på de uppställda målen…" Sida upp och sida ner med sådan text gör ingen glad.

Hangö Högstadium www.hanko.fi/hogstadie
Mycket kortfattad hemsida med ett fotografi, länkar till några lärares och elevers egna webbsidor och så information om det praktiska internationella miljövetenskapsprojektet www.globe.gov som skolan deltar i. Sidan finns också på engelska.

Korsholms högstadium www.korsholm.fi/hogstadiet
Första sidan är som en tidnings löpsedelm där skolans stafettlags och teatergrupps framgångar presenteras i ord och bild. Bakom första sidan döljer sig en mängd intressant och välorganiserad information, bland annat information till sjätteklasister om högstadiet, information om tillvalsämnen för de som står inför det valet och så vidare. Dessutom finns här länkar till omkring 30 elevers egna hemsidor. Jag har tidigare imponerats av Korsholms kommuns webbsidor och nu är jag minst lika imponerad av Korsholms högstadiums webbsidor.

Kronoby högstadium www.kpnet.fi/kronoby/bildning/bild51.htm
Mycket spartanskt. Den enda länken som eventuellt kunnat dölja någon information, länken info, fungerar inte, men en bild av skolbyggnaden finns i alla fall. Positivt är att alla i skolans lärarkår tycks ha e-post adress.

Närpes högstadieskola www.narpes.fi/~nh1/
Första sidan är lite stökig och vissa länk fungerar inte, men ett och annat guldkorn döljer sig ändå under ytan. Utöver lärarnas och elevernas egna sidor finns här också länkar till flera fyndiga sidor som anknyter till undervisningen, bland annat en interaktiv periodisk tabell. Viljan att utveckla sidorna tycks åtminstone finnas.

Nykarleby högstadium www.nykarleby.fi/hogstadiet
Även Nykarleby högstadium deltar i www.globe.org projektet och har information om det, här finns också ett fotoalbum, en gästbok och allmän information om läroplanen och undervisningen.
Nykarleby tillhör, tillsammans med Korsholm, de svenskspråkiga kommuner som verkligen bryr sig om sina webbsidor och det märks också på Nykarleby högstadiums sidor. Jag känner till reklambyråer med sämre sidor än dessa och det spännande är att sidorna upprätthålls av tre flickor i skolan.

Sökövikens skola, Esbo www.sci.fi/~svsk/
Enkel men ändå trevlig och informativ. Här finns basinformation om skolans verksamhet på ett lättöverskådligt vis och en bild av skolbyggnaden. Det enda lilla extra är länkar till några elevers egna sidor.

Vasa övningsskolas högstadium idefix.abo.fi/ovis/hogstad/hogstad.htm
Första sidan är nog mycket stilig men innehåller så mycket grafik att den tar rätt länga att få fram över ett vanligt modem. Här finns brister, bland annat fungerar sidorna inte riktigt med Microsofts Internet Explorer, men här finns också mycket bra men så talar vi också om en skola som bland annat utnyttjar ett eget text-tv system för intern information. Här finns allmän administrativ information om skolan, information om olika pågående projekt som verkar rätt intressanta och länkar till elevernas egna webbsidor.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.