www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: rullskridskoåkning
Publicerad i Hufvudstadsbladet 18.08.1997
På nätet: rullskridskoåkning


Det är ondska på hjul, det är storstädernas förfall, det är kul. Alla andra har redan gjort det men också du hinner köpa rullskridskor på höstrea om du skyndar dig. Oberoende ifall du planerar att köpa dina första rullskridskor eller redan rutinmässigt gör en Power Slide för att bromsa så har Internet något för dig.
Glöm inte hjälmen!

Skate F.A.Q. www.skatefaq.com
Det här måste du se. Här finns allt du behöver veta, från detaljerade guider för hur man köper rullskridskor, såväl nya som använda till 22 olike tekniker för hur man bromsar. Här förklaras också ABEC klassificeringssytemet för kullagren, hur man underhåller skridskorna och här finns korta utvärderingar av en stor mängd skridskor och tillbehör skrivna av läsare runtom i världen.

Skate City www.skatecity.com
Skate City är uppdelat i olika områden. "Skating the Infobahn" är ett välorganiserat register över 1300 länkar till information om rullskridskoåkning världen över, du kan också söka med sökord i registret. En annan intressant avdelning är webbtidningen "the Skate City Press" som utkom i sex nummer innan den lades ner. Här finns också en speciell sektion för de som är intresserade av inline slalom.

Riverside Rollers ry www.utu.fi/~peveva/rollers
Första gången jag prövade mina nya rullskridskor var intill Aura å i Åbo och de lugna, breda gatorna längs ån är ständigt fyllda av människor som promenerar, joggar, cyklar och åker rullskridskor. Jag kan mycket väl förstå varför rullskridskoföreningen i Åbo valt namnet Riverside Rollers. Föreningen presenterar sig och på sidorna finns bland annat en detaljrik händelsekalender.

Katukiitäjät ry www.hut.fi/~ptuomine/katukiitajat
Finlands första förening för rullskridskoåkare finns också på nätet. Speciellt informationen om trafikreglerna som gäller rullskridskoåkare i Finland kan vara värt en titt. Om du söker sällskap för dina rullskridskoturer i Helsingforstrakten är det här också en bra startpunkt.

Helsinki inline skating www.deltaskate.fi/helsinki
Extrem grafik men innehållsmässigt har denna helsingforsförening en del kvar att göra. Det bästa här är diskussionforumet.

Rollerblade www.rollerblade.com
Rollerblade är en av de stora rullskridskotillverkarna och det synns. På sina sidor presenterar de naturligtvis alla sina olika skridskomodeller i detalj och med stiliga bilder men här finns också mångsidig allmän information, exempelvis ett tioveckors motionsprogram för nya rullskridskoägare.

Ultra Wheels www.ultrawheels.com
Här finns stiliga och detaljerade presentationer av företagets alla olika rullskridskomodeller men inte så mycket annat heller.

K2 www.k2skates.com
På K2s sidor finns enbart information om företagets olika skridskomodeller och överlag ger sidorna kanske inte det bästa intrycket men deras produkter är världsberömda.

Oxygen www.pureoxygen.com/skates
Företaget presenterar naturligtvis sina olika skridskomodeller med dessutom har företaget lagt stor möda på att beskriva den teknologi de använder för att tillverka skridskorna. En extra detalj är en stadsguide där en stad i gången presenteras ur en rullskridskoåkares synvinkel.

Roces www.roces.it
Italienska Roces har tillverkar rullskridskor sedan 1981 men sin nya hemsida har de ännu inte fått klar. Företaget har i alla fall haft tillfälliga sidor på en dator i Holland så både vilja och kompetens tycks finnas. Än så länge finns det däremot inte så mycket intressant här.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.