Wintel har segrat och de sista rebellerna, Mac Mujahedinerna, står desillusionerade efter att deras andlige ledare Steve Jobs uppmanat dem att lägga ned sina vapen och omfamna en ohelig överraskningsallians med ärkefienden Bill Gates.
I tio år pågick ett heligt krig mellan olika datortillverkares anhängare. Till en början kunde det röra sig en regelrätta kraftmätningar när tonårsgrupper tog till knytnävarna på datormässor. Däremot har kättare, journalister som förfallit från Den Rätta Vägen, fått motta aggressiva brev och ibland renodlade hot fram tills dessa dagar och företag som allierat sig med Den Onde har hotats med bojkotter och sabotage.
Vi kan inte erkänna misstag
Bland ungdomar under andra halvan av 80-talet blev valet av datortyp en identitetsfråga. Gillar du Amiga eller Atari blev en ny generations motsvarighet till den gamla Beatles eller Rolling Stones konflikten.
Men vad händer när du under flera år satsat tiotusentals mark på din utrustning och ofantlig med tid på att lära dig den, och så riskerar hela datortypen dö bort och ersättas av PCn? De flesta klarar inte av att erkänna vad som håller på att hända.
Det lär ha utförts ett psykologiskt experiment där försökspersoner indelades i två grupper. Bägge grupperna ombads sitta och rada stickor i timmtal i tron att de deltog i ett experiment kring handkoordination eller något liknande. Den ena gruppen fick rejält betalt för sin tid medan den andra gruppen fick en enbart symbolisk ersättning. Efteråt erkände den välbetalda gruppen att radandet av stickor var oerhört tråkigt medan den andra gruppen försökte övertyga alla, inklusive sig själva, att det egentligen var rätt intressant. Experimentet påvisar människans inbyggda mekanism mot att erkänna egna dåliga val, det är lättare att låtsas som om allt är bra än att svälja att vi lurats eller gjort ett dåligt val. Samma fenomen gör att religiösa sekter kan hålla sina medlemmar även efter att medlemmarna betalat tiotusentals mark för en kursbok som säger att jorden befolkats efter att någon rymdgeneral beordrat en kolonisation. Samma fenomen bidrar till att omskurna invandrarkvinnors vilja att deras egna döttrar också skall omskäras. Samma fenomen gör att det finns Mac, Amiga, Atari, NeXT, Arhimedes och allehanda andra entusiastiska datoranvändare som sänder aggressiva brev till journalister och företag som inte insett att ifrågavarande dator är den bästa och inte alls håller på att gå under. Amigaanhängarna håller fortfarande på med det här, tre år efter att tillverkaren gått i konkurs.
Överentusiasm kan döda
När Commodore som tillverkade Amiga-datorerna gick i konkurs skrev en av världens ledande tekniktidskrifter, Byte Magazine, en nekrolog över företaget där Amiga-entusiasterna beskylldes för att ha bidragit till företagets död. Enligt journalisten var det omöjligt att nämna Amigan i någon artikel eftersom det genast ledde till en uppsjö av aggressiva brev och ibland regelrätta hot mot journalisterna för att artikeln inte behandlat Amigan på "rätt" sätt.
Idag är Amigan i praktiken död och nu har Macanvändarna axlat ansvaret att hålla ordning på oss journalister och alla tycks vi ha fått ta del av deras tillrättavisningar.
En amerikansk journalist som skrev en kritisk artikel om Apples ekonomiska situation fick motta en stor mängd brev av vilka han plockade ut en del och satte upp på en webbsida. Innehållet var det normala "du kan ingenting om datorer", "det är på grund av sådana som dig som det går dåligt för Macintosh", "hur mycket betalar Microsoft dig för dina artiklar" och naturligtvis "jag vill bara berätta för dig att Macintosh är mycket bättre än PC".
En annan skribent för en Mac tidskrift recenserade nya MacOS 8 och var uppenbart snäll i sina uttalanden men kunde inte låta bli att påpeka att det fortfarande innehåller några störande fel. Ett par dagar senare återkom skribenten med en ny artikel där han underströk att han älskar nya MacOS 8 och ber om ursäkt ifall han gett något annat intryck, orsaken var en mängd brev som han sammanfattade med citatet: "du är världens mest negativa människa".
Själv har jag kommit enkelt undan och enbart fått enstaka brev i den här stilen efter mina artiklar.
En nordisk bokförläggare jag talat med berättade hur hans företag lanserade ett uppslagsverk på Cd-rom men eftersom företaget var litet hade de enbart möjlighet att satsa på den stora PC marknaden. En Mac användare upptäckte detta och meddelade att han via Internet kommer att uppmana alla andra Mac användare att "brevbomba" förlagets datorer så att de kollapsar av mängden e-post ifall de inte ger ut en Mac version av uppslagsverket. Nu vågar företaget inte marknadsföra sin produkt.
Fred genom terrorbalans
Men allt detta blir förhoppningsvis snart historia. Apple kommer inte att gå under, det tillåter inte Microsoft, men redan det faktum att Apple tvingats söka hjälp hos Microsoft har tagit den värsta udden av Mac Mujahedinerna.
"Macintosh är Macintosh för att det inte är Microsoft" sa någon efter att ha buat ut Steve Jobs när han nyligen offentliggjorde samarbetet med Microsoft.
En enda stor lycklig familj kommer vi aldrig att bli, men nog PC användare. Det gäller bara att acceptera att det bästa inte alltid vinner, för om det skulle göra det hade vi alla börjat som Mac användare, flyttat över till Amiga och sedan till NeXT och idag använda BeBox.
Carl-Magnus Dumell