www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: bantning
Publicerad i Hufvudstadsbladet 04.08.1997
På nätet: bantning


Jag har hört rykten om att inte alla Internetsurfare kombinerar sitt ändlösa sittande framför datorn med omfattande och mångsidig motionering. Låt oss alltså ta en titt på hurudan bantningsinformation vi kan finna på nätet och recept för den som vill (behöver) äta mindre fet mat.
Föresten, handen upp alla Internetsurfare som kan tillreda annan mat än nudlar? Tänkte väl det, kanske något för en kommande "på nätet".

Cyber Diet www.cyberdiet.com
Här finns nästan allt du kan tänka dig som har med viktkontroll att göra, från praktiska tips kring joggning till en avancerad personlig dietplanerare som till och med kan hantera icke-amerikanska mått som kilogram och centimeter. Personlig maträttsplanerare, information om olika maträtter och råvaror, recept och till och med videoklipp som visar hur man motionerar rätt. Och allt är gjort med den senaste webbteknologin som gör att webbsidorna kommer ihåg dig och dina tidigare val.

Weight Control www.weight.com
Doktor Michael D. Myers gör reklam för sina tjänster genom att upprätthålla en rätt omfattande informationssida om medicinska aspekter kring ätande och ätstörningar, såsom bulemi eller anorexi. Här finns också allmän information om allt från kolesterol till diabetes och gallstenar. Myers kommenterar också nya forskningsrön och de i USA så omtalade nya bantningsmedicinerna.

Overeaters Anonymous www.overeatersanonymous.org
Anonyma Överätare, eller hur vi nu skall översätta namnet, påstår sig vara en politiskt och religiöst obunden organisation vars enda uppgift är att hjälpa tvångsmässiga ätare. Trots detta går 11 av deras 12 steg till bättring ut på att erkänna Gud är den ende som kan hjälpa. Lösningen skall komma i from av spirituellt uppvaknande. På det praktiska planet betonas vikten av att göra upp någon form av plan för hur, var och när vi skall äta.

Fat Free www.fatfree.com
Inte världens vackraste sidor, men här finns en stor mängd recept för de som tänker på sin vikt. Recepten är uppdelade i femtio kategorier och enbart under Pizza finns det 28 olika recept. Recepten är samlade från Usenet diskussionsgrupper kring fettfri matlagning där helt vanliga Internetanvändare delat med sig av sina favoritrecept. Nästan alla recept är skrivna med amerikanska mått så en miniräknare och konverteringstabell kan behövas.

Low-Fat lifestyle forum wctravel.com/lowfat
"Min man och jag har gått ner i vikt och vi är nu väldigt friska och fulla av energi". Det enda som saknas är ordet "lycka", en bild av en leende hemmafru och en amerikansk flagga.
Nåväl, sidorna är stiliga, innehållet väl organiserat och här finns en omfattande samling recept och många vettiga tips om hur man tillreder mat med låg fetthalt och hur man väljer råvaror. Även här rekommenderas miniräknare och konverteringstabell.

Low Fat living www.xe.net/lowfat
Allt annat är bra, men mängden material är det lite sämre med. Några tips, några artiklar, några bokrecensioner och några recept. Om materialet ökar med tiden kan det här i alla fall bli något riktigt bra och de recept som finns har allt angivet i såväl amerikanska mått som i gram och liter så här behövs ingen miniräknare eller konverteringstabell.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.