www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: Hong Kong
Publicerad i Hufvudstadsbladet 20.07.1997
På nätet: Hong Kong


Hong Kong har varit en av de större mediahändelserna den gångna månaden men rätt snabbt har intresset ända dalat när inget riktigt spännande hänt. Om du tillhör de som är intresserade av Hong Kong av andra orsaker än i hopp om att få se kravaller eller militära operationer finns det mycket information för dig på nätet.

Hong Kong 1997 Web Site www.hk1997.china.com
Kinas officiella webbsidor om Hong Kongs "återvändan till moderlandets omfamning" (det låter klatchigare på engelska). Stilig grafik och mycket informatioin om hur Kina ser på saken. Man undrar om de kinesiska journalisterna försökt vara ironiska när de själva skriver att "erfarna medarbetare vid den kinesiska nyhetsbyrån deltar i godkännandet av information för dessa sidor".

Hong Kong 97 Return to China www.hk97.com
En dagligt uppdaterad tidning baserad på material från nyhetsbyrån Reuter. Alla nyheter handlar om Hong Kong med betoning på sådant som hör ihop med stadens överlåtelse till Kina.

Hong Kong 97 www.hongkong97.com
Om hk97.com är en nyhetstidning så står hongkong97.com närmare en vecko- eller månadstidning med färre dagliga nyheter och fler ingående och undersökande artiklar. Avsikten är att den här tidningen skall följa upp utvecklingen i Hong Kong och hela Asien under en lång tid framöver medan många andra "Hong Kong 97" -sidor antagligen kommer att dö bort snart.

Emily Lau www.emilylau.org.hk
Politikern Emily Lau har blivit symbolen för det gamla Hong Kong och dess någorlunda demokratiska system som britterna nätt och jämt han bygga upp i tid för att kunna säga att Kineserna förstörde det. På dessa sidor som bär Laus namn fortsätter hon sin kamp mot det nya odemokratiska kinesiska styret av Hong Kong.

Hong Kong government information center www.info.gov.hk
I och med att Kina övertog Hong Kong har stadens informationsbyrå haft två viktiga uppgifter. Byrån försöker försäkra omvärlden om att det fortfarande lönar sig att investera i Hong Kong, att det politiska klimatet är stabilt och att det juridiska systemet är pålitligt. För de som har kontakter med Hong Kong erbjuder byrån information om nya titlar och benämningar inom den statliga förvaltningen.

South China Morning Post www.scmp.com
En av Hong Kongs ledande engelskspråkiga dagstidningar kan vara en bra startpunkt för den som vill följa med utvecklingen i regionen. Här finns mycket information men också mycket reklamgrafik som gör sidorna hopplöst långsamma.

Liberal Party www.liberal.org.hk/english/home.html
Hong Kongs liberala parti kämpar för Hong Kong skall uppnå verklig demokrati. Här kan du stifta närmare bekantskap med partiets åtta slogans som "demokrati och rättvisa" eller "låt oss gå hand i hand". I övrigt finns här typiskt partipolitisk information.

Lives in Transition www.pbs.org/pov/hongkong/diaries
Medan alla andra försöker se förändringarna i Hong Kong i stora internationella perspektiv ser "Lives in transition" på vanliga människors liv som berörs och förändras. I en samling med ungefär 50 essäer kan vi läsa dessa vanliga människors spontana känslor och reaktioner, deras förhoppningar och deras oro inför framtiden.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.