Det har knappast undgått någon att en rymdsond landat på Mars och börjat sända tillbaks bilder och information från diverse analyser. Pathfinderns äventyr på Mars är något av det aldra populäraste på nätet just nu. Många unga tror säkert att det är första gången en maskin från jorden landar på Mars.
Mars Pathfinder Mission sunsite.auc.dk/mars/
Välkommen till mars! Miljontals Internetanvändare "besöker Mars" varje dag via Nasas officiella hemsida för Marslandaren Pathfinder. Eftersom intresset för sidorna är så enormt distribueras de via regionala servrar runtom i världen, bland annat via Danmark. Här finns utan tvekan världens mest populära svartvita bilder av grushögar just nu. Som tur är finns här också annat, till exempel tredimensionella objekt föreställande de olika landningsfarkosterna som du själv kan vrida och vända på. Här finns också all information du någonsin kan önska dig om projektet.
Mars ‘96 www.iki.rssi.ru/mars96/mars96hp.html
Ryssland hade ett liknande projekt till Amerikanska Pathfinder, Mars ’96, men raketen föll tillbaks mot jorden och förstördes. Mars ’96 skulle ha innehållit två landare för undersökning av planetens yta och två penetrerare för geologiska och kemiska undersökningar under ytan.
Det är intressant att se hur rymdforskningsinstitutet i Moskva skrivit om alla webbsidorna så att de nu lyder "skulle ha" istället för "kommer".
Mars Global Surveyor www.jpl.nasa.gov/mgs/
Pathfinder kommer inte att behöva vara ensam på mars länge trots att ryska Mars ’96 inte gick vägen. Redan om ett par månader, den 15 september, når följande amerikanska sond fram till Mars. Mars Global Surveyor kommer att fungera som en satellit kring Mars och analysera planetens klimat och topologi. MGS kommer också att fungera som en kommunikationssatellit och förmedla radiosignaler mellan jorden och kommande robotar som landar på mars, såväl amerikanska som andra.
Live from Mars quest.arc.nasa.gov/mars/
Det här är Nasas skolorienterade webbsidor angående Mars. Här finns material för såväl skolelever som surfar på egen hand som lärare som söker den senaste informationen om Mars för att använda i undervisningen. Efter kalla krigets slut har Nasas budget minskat kraftigt och tvingat dem att söka en ny roll inom civil forskning och utbildning.
Planet B www.isas.ac.jp/info/future/planetB-e.html
Även Japanerna förbereder en sond mot Mars. Projektet är fortfarande omgivet av många frågetecken, men så verkar alla planerade projekt i den här branschen vara just nu. Enligt information på Nasas sidor planerar även flera Europeiska länder att sända utrustning till Mars inom en snar framtid men på Europeiska Rymdorganisationens webbsidor finns endast pressinfon om någon ny chef som utsetts.
I praktiken hänger allt på hur politiker i olika länder värderar dessa projekt i jämförelse med mer konkreta problem här på jorden.
Life on Mars? www.jsc.nasa.gov/pao/flash/marslife/
Viking-sonden som landade på mars för tjugo år sedan tog två prover som tydde på att det inte fanns liv på Mars. För ett år sedan fanns forskare ändå spår av mikroorganismer i meteoriter från Mars och detta ligger säkert som bakgrund till en del av det stora intresset för vad Pathfindern och dess efterföljare kommer att hitta på Mars.
Här finns lättförståelig men omfattande och någgran information om fjolårets kontroversiella upptäckt.
The Enterprise Mission www.enterprisemission.com
Inte nog med att det kanske funnit mikroorganismer på Mars, där har också funnits högtstående civilisationer men amerikanska statsmakten hemlighåller det för oss! Den här sidan gör ingen konspirationsanhängare besviken och naturligtvis finns det berämda "marsansiktet" inskjutet överallt på sidorna som också kryddats med patriotiska citat och fraser från sci-fi kultfilmerna Star Trek.
MIR shuttle-mir.nasa.gov/shuttle-mir/
Men nu skall vi inte glömma aktuella problem närmare jorden, nämligen i rymdstationen MIR som nyligen kolliderade med en liten fraktfarkost. På Nasas MIR-webbsidor finns de senaste nyheterna under den eldröda rubriken "Hot Borscht". Här hittar du dagliga rapporter över situationen, illustrationer som förklarar vad som hände och videoklipp som visar skadorna.
Carl-Magnus Dumell