www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: dödsdömda
Publicerad i Hufvudstadsbladet 08.06.1997
På nätet: dödsdömda


Death Row, dödslinjen, är det amerikanska begreppet för den avdelning celler i vilka dödsdömda fångar sitter. Hur känns det att sitta inspärrad i en liten naken cell, fullständigt hjälplös och utan kontroll över sitt eget liv. Hur känns det att bara vänta på att dörren skall öppnas och någon skall räcka dig den enkla skjortan och byxorna du skall vara klädd i när du avrättas? Hur känns det att vänta så, dag efter dag, i fem, tio, femton, tjugo år?

Dead man talkin’ monkey.hooked.net/m/hut/deadman/deadman.html
"Varje dag tittade jag på skorstenen och undrade vilken dag den skulle användas för att ventilera ut gasen som använts för att döda mig." Deans texter handlar om hur det är att leva i en bur i väntan på att avrättas. Om du någonsin haft åsikter om dödsstraff, vare sig det varit för eller emot, läs det här. Du kommer att börja värdesätta även de små sakerna i ditt eget liv.

Innocent on death row www.gbiz.com/odell/
Två bilder, den ena före domen och den andra tio år senare i fängelset, visar vad stressen i dödscellen kan åstadkomma. Enligt Joseph Roger O’Dells försvarsfond är O’Dell dessutom oskyldig. I informationen på sidan påstås det finnas klara DNA bevis för O’Dells oskuld och endast mycket vaga bevis för hans skuld men juryn ansåg ända att han var skyldig.

An innocent man on Florida's death row www.noord.bart.nl/~lof/rickey.html
En svart man väntar på att avrättas för att ha mördat en vit man. Vardagsmat i USA men i Rickey Roberts fall påstås polisen ha mutat vittnen, försvarsadvokaten har erkänt att han var utbränd och inte skötte sitt jobb och vittnesprotokoll verkar har försvunnit spårlöst.

...shall suffer death users.aol.com/clamb80753/bann/bann.html
Alan Banisters försvarsadvokat förberedde sig i en timme innan rättegången som resulterade i en dödsdom bevisen verkar vara allt annat än övertygande. En oskyldig man som väntar på att avrättas eller en kallblodig mördare som försöker manipulera allmänheten? Vem vet, men avrättas skall han, någon gång. Det har varit klart i de 15 år han suttit i sin dödscell.

D.C. Coalition to Free Mumia Abu-Jamal www.geocities.com/CapitolHill/4167/mumia_dc.html
Antagligen världens mest berömde fånge som väntar på att avrättas. Domaren verkar ha tagit det som sin uppgift i livet att se till att människorättsaktivisten Abu-Jamal avrättas och polisen påstås trakassera och hota Abu-Jamals vittnen på de mest obehagliga sätt. Det är bara en tidsfråga innan det blir en film av det hela men om filmen kommer att ha ett lyckligt slut eller inte är ännu oklart.

Just like that ... you're going to let me die? www.angelfire.com/mi/MichaelCorrell/index.html
"Spring inte din väg, just nu skulle jag verkligen behöva en vän." Michael Correl har suttit i en dödscell i tolv år för ett mord han påstår han inte begått och om man får tro hans egna påståenden var bevisen mot honom mycket osäkra. "Skriv på namninsamlingen för att rädda mitt liv". Söndaggsurfandet känns inte längre som ett så enkelt hoppande från sida till sida.

A rush to judgement www.comedywriter.com/WriUsaOrJw.htm
"I september i år har jag avtjänat 9 år i väntan på att avrättas för två mord en annan man erkänt att han begått." Jeffery Williams är en enkel man med ett komplicerat problem. Trots alla påståenden om hur hans rättegång inte var rättvis och hur hans fru till sist inte orkade se honom lida är den sista meningen den mest rörande. "Jag är väldigt ensam."

The Shame of Philadelphia Blue www.comedywriter.com/WriUsaPaLewis.htm
I Philadelphia erkände sex poliser att de förfalskat bevis i över etthundra fall för att kunna arrestera utvalda personer som narkotikabrottslingar. Reginald Lewis påstår att han på samma vis fallit offer för två av dessa polismäns falska vittnesmål som lett till hans dödsdom.

Au Revoir Les Inmates w3.one.net/~tdaniels/parting.html
Vad säger en dödsdömd när han redan spänts fast i den elektriska stolen och tillfrågas om han har några sista ord han vill yttra? Här finns ett litet urval av dessa ord. Det sista citatet är John Spenkelinks och lyder: "Capital punishment - Them without the capital get the punishment."Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.