www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: Filmbolag
Publicerad i Hufvudstadsbladet 13.04.1997
På nätet: Filmbolag


Vid senaste Oscar-galan var huvudsakligen filmer från små oberoende filmbolag som tog hem segrarna. Som motvikt till det här skall vi nu ta en titt på de allra största filmbolagen, bolagen som omsätter pengar som små stater och som betalar en skådespelare mer än vad en hel europeisk film kostar att göra.
Nu talar vi alltså om världens ledande mediabolag och det syns när vi ser på deras webbsidor. Alla har packat sina sidor med stilig grafik, videoanimationer, information om filmerna, presentationer av skådespelarna, guidade rundturer bland studiorna, bakom scenen reportage och så vidare.

20th Century Fox www.fox.com
Star Wars, Independence Day, Romeo and Julie... I Europa är Fox mest känt för sina filmer men i USA tävlar de med CNN på nyhetssidan och har en stor TV kanal och omfattande TV produktion, till exempel X-Files. Den här adressen är en startadress för hela koncernen. Härifrån kan du gå vidare till Fox’s "home entertainment" för information om tv serier som just X-Files eller om filmer som har videopremier.

MCA / Universal www.mca.com
Bilden av jordklotet kring vilket det guldfärgade Universal logot glider har de senaste åren funnit i början mammutfilmer som Jurassic Park. Det bästa med de här sidorna är att allt finns i en "full grafik" och en "snabb" version. De flesta besökare kan lugnt välja den snabba versionen för till och med den innehåller mer grafik än de flesta vanliga webbsidor idag.

MGM/UA www.mgmua.com
James Bond är säkerligen det som MGM/UA är bäst känt för och idag kanske också det enda. Metro-Goldwyn-Mayers ståtliga rytande lejon i början av filmer och United Artists gamla förgyllda UA logo som mycket långsamt vreds fram ur en svart bakgrund medan signaturmusiken tonade upp har nu gått till historien och företagen slagits ihop. Vissa har kanske noterat att det tog väldigt många år för den senaste Bond-filmen att färdigställas och det berodde på företagets ekonomiska kris. En jätte i branschen är MGM/UA ändå och de producerar många andra filmer än James Bond. Av bolagets TV produktion ser vi i Finland till exempel polisserien LAPD.

Paramount www.paramount.com
Bärgstoppen som Paramount använder som logo har fungerat som inledning till många filmer, redan långt före klassiker som Gudfadern och nyare framgångar som Mission Impossible och den nu aktuella Helgonet. Bolagets stolthet är Star Trek som blivit, om jag minns rätt, åtta filmer och fyra fleråriga TV serier. Av bolagets TV produktion ser vi i Finland inte så mycket mer än Star Trek DS9 nu.

Sony Pictures Entertainment www.spe.sony.com
Sony Pictures är egentligen de gamla bolagen Columbia (CBS) och TriStar som Sony köppt upp. Ibland har elektronikjätten Sony beskyllts för att inte kunna hantera sina mediabolag. Även om Sony Pictures kanske inte uppfyllt förväntningarna har det gått hyggligt för bolaget men av de nyaste filmerna är det egentligen bara The Devil’s Own med Brad Pitt och Harrison Ford som fått någon större uppmärksamhet. Intressant nog har Japanska bolag överlag inte visat något större intresse för Internet och av de största filmbolagen är det också Sony Pictures som har de mest anspråkslösa sidorna.

UIP www.uip.com
United International Pictures är egentligen inte ett självständigt filmbolag utan ett distributionsbolag för MGM/UA, Universal och Paramount. Här finns kanske inte lika detaljerad information om enskilda filmer som på produktionsbolagens egna sidor, men här finns annan information som datum för någon viss film har premier i ett visst land och så vidare.

Walt Disney / Buena Vista www.bvimovies.com
De senaste åren har Disney haft enorma framgångar med ritade filmer som Lejonkungen och Pochahontas men Disney producerar också mängder av vanliga filmer, ofta action, genom olika dotterbolag som Caravan, Hollywood, Touchstone och Miramax. Enklaste sättet att få ett grepp om Disneys filmproduktion är genom Disneys distributionsbolag Buena Vista.

Warner Brothers www.warnerbros.com
Jag har för länge sedan tappat räkningen men ännu för något år sedan var WB världens största mediabolag med allt från stora bokförlag till omfattande film-, tv- och musikproduktion. Av deras senaste filmer är Mars Attacks, Surviving Picasso och Michael Collins kanske de mest uppmärksammade.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.