Linus Torvalds, 27 år, finlandssvensk, nygift, nybliven pappa och fram tills för någon vecka sedan studerande vid Helsingfors universitet. Men Torvalds är också mannen som skapat ett av världens populäraste operativsystem: Linux. Idag arbetar han i hjärtat av Silicon Valley, Kalifornien men inte med Linux utan med ett hemligt projekt.
En stor amerikansk finanstidning beskrev Linus Torvalds som Europas Bill Gates. Men när Torvalds sitter där framför mig på golvet i skräddarställning inser jag de hade fel. Torvalds påminner inte om Microsoftchefen, utan om Apples grundare Steve Jobs. De liknar varandra såväl till utseende som till och bägge grundade något stort och inom datorbranschen utan att göra det till det centrala i sina liv. Jobs grundade Apple och lämnade sedan företaget för flera år, för Torvalds var Linux ett projekt på sidan om studierna, idag på sidan om hans nya arbete i USA. Men en skillnad finns, Jobs blev multimiljonär innan han lämnade Apple, Torvalds har inte tjänat ett penni på Linux för han låter människor kopiera det gratis. Linux är en av många olika Unixvarianter. Det finns även två andra unixvarianter som får kopieras fritt: FreeBSD och NetBSD, men de har bägge fallit i Linux skugga.
Hemligt projekt i USA
-Vi åker nu till USA och ser oss omkring. Jag hoppas det är så roligt att vi kan stanna där i fem år. Kanske kommer vi tillbaks till Finland när Patricia skall börja i skolan. Vad vi skall göra därefter har jag ingen aning om, jag kan inte ens gissa vad jag kommer att göra om tio år.
I USA kommer Torvalds att arbeta på det okända företaget Transmeta som inte har något med Linux att göra.
-Det är inte meningen att du skall ha hört talas om det, inte ännu i alla fall. Det finns i Kalifornien, i hjärtat av Silicon Valley.
Exakt vad Transmeta sysslar med eller vad han skall göra för dem får han inte avslöja. Det enda han kan säga är att de fungerar inom processorbranschen och han kommer att arbeta med programmering.
Transmeta är ett litet nystartat företag, tillräckligt stort för att ha råd att ta dig mig och betala en hygglig lön, men litet nog för att varje anställd skall ha en betydelsefull roll.
Bra ålder att bli pappa
-De flesta ser mig bara genom vad jag gör med Linux och blir förvånade när de upptäcker att jag faktiskt haft ett liv på sidan om Linux. När Patricia föddes den 5 december var det en chock för många som trodde att "nu var det slut på Linux".
Hur är det då att vara pappa?
-Fråga pånytt om ett par år…. Jag tycker 27 år är en bra ålder att bli pappa. Det var spännande till en början men nu börjar jag vänja mig. Inte har det tagit all min tid heller, med undantag av de första veckorna förstås. Jaha, nu kanske det tar lite tid, säger Torvalds och promenerar för en stund iväg till sovrummet där Patricia högljutt börjat uttrycka sitt missnöje över något.
Torvalds har de senaste åren gett ungefär en intervju per månad men sedan det blev känt att han skulle flytta till USA har takten ökat.
-Det har varit en helt sjuk rulians här de senaste veckorna. Också utländska tidningar har skickat journalister till Finland enkom för att intervjuva mig nu.
Studerat har Torvalds också hunnit, sju och ett halvt år tog magisterexamen vilket inte egentligen är så illa med tanke på Linux, familjelivet och att han arbetat som timlärare och assistent på universitetet.
Eftertraktad på arbetsmarknaden
Hur är det då att söka jobb om man heter Linus Torvalds och har gjort ett av världens populäraste operativsystem?
-Man söker inte jobb, man erbjuds, svara Torvalds.
Några veckor efter att ryktet börjat gå om att han snart skulle bli klar med studierna hade hanfått flera arbetserbjudanden.
-När jag berättade att jag tänkte välja erbjudandet från Transmeta fick jag fem erbjudanden till inom en vecka, fyra av dem från USA. Här i Finland finns det inte så stor efterfrågan på den programmeringserfarenhet jag har, här skall man vara mobiltelefonexpert eller så får man göra faktureringsprogram.
Flera miljoner Linuxanvändare
Men hur skall det gå för Linux, varför inte börja arbeta på ett företag som har med Linux att göra?
-Jag fick ett erbjudanden av Red Hat som säljer en kommersiell Linux variant om att börja arbeta för dem men tackade nej för jag vill inte ha ett jobb där jag känner mig tvungen att göra något åt Linux av komersiella skäl. Jag vill ha friheten att joba med Linux för att göra det bra.
Torvalds arbete på Transmeta kommer inte heller att hindra honom från att sätta tid på Linux.
-Alla företag som erbjöd mig arbete meddelade att jag får arbeta med Linux på arbetstid, de får inte ekonomiskt ut någon av det, men de håller mig nöjd och får god PR.
Hur många Linuxanvändare det finns i världen vet ingen eftersom Linux får kopieras fritt, och uppskattningarna varierar från en halv miljon till 15 miljoner.
-Själv tror jag antalet ligger mellan en och tre miljoner. I jämförelse med 150 miljoner Windowsanvändare är Linux ett litet operativsystem men i jämförelse med andra är Linux stort. Exempelvis IBMs OS/2 har Linux redan gått förbi. Dessutom är Linux dynamiskt, antalet användare växer snabbt medan alla bara går och väntar på att exempelvis OS/2 skall dö bort. Linux har också fler användare än Microsofts omtalade Windows NT.
Linux gör din PC proffsigare
Komersiella Unixvarianter används traditionellt för stora servrar, Linux igen används ofta i en liten eller medelstor Internetserver, exempelvis i en dator som sänder ut webbsidor eller som hanterar något litet företags e-posttrafik. Det som Torvalds ändå verkar mest stollt över är att han lyckats ta fasta på det som alla andra Unixvarianter missat: den vanliga datorn på skrivbordet.
-Linux används också av programmerare, matematiker, fysiker och överlag inom universitetsvärlden för att förvandla en vanlig PC till en seriös arbetsstation.
Med Linux följer gratis en mängd avancerade program som C++, Modula-2 och Pascalkompilatorer, matematikprogram och liknande som skulle kosta tiotusentals mark för Windows.
-Överlag tekniska program, sånt som Unix alltid varit bra på. Men det finns också "vanliga" program som WordPerfect för Linux.
"Microsoft tjänar på piratkopiering"
-Den enda kontakten jag haft med Microsoft har varit att jag ibland använt deras program och ogillat dem… Men numera nämns Linux faktist på deras webbsidor. De talar om att göra Linuxversioner av vissa av sina program. Tyvärr tror jag de bara säger så för att potentiella kunder skall vänta på deras produkt istället för att köpa någon konkurrents och sedan efter något år säger Microsoft bara "sorry, det blev inget av projekten trots allt".
Överlag har Torvalds inga höga tankar om Microsoft.
-Ofta sägs det att Linux inte kan utmana Windows för att Linux är för krångligt. Det är det inte, bara annorlunda. Människor har använt PCn med Microsofts operativsystemä i femton år och är vana vid det. Människor bökar i autoexec.bat och config.sys filer utan problem och försöker komma förbi alla möjliga konstiga 640 kB spärrar, helt sjukt svåra saker jag aldrig skulle börja krångla med. Linux är i själva verket mycket enklare. Det finns också helt grymma skräckhistorier om hur svårt det kan vara att installera Windows 95, men här är skillnaden, Windows kommer ofta färdiginstallerat när man köper datorn, Linux måste man installera själv för det är endast några enstaka företag i världen som säljer datorer med Linux färdiginstallerat. Men det skall vi ändra på, säger Torvalds och ler brett.
Men även om Linux är enklare och kraftfullare så erkänner Torvalds att Linux förlorar stort på en punkt: program.
-Det finns betydligt fler program för Windows än för Linux och om man absolut vill köra Microsofts Word så är det enklast att också använda Windows.
En annan cynisk kommentar Torvalds har om Microsoft gäller deras förhållande till piratkopiering.
-Microsofts Word är ett av världens populäraste program, men hur många av de privatpersoner som använder Word har egentligen betalat de tusentals mark det kostar? Microsoft klagar ofta och högt om det här men faktum är att de hellre ser att varannan Word är piratkopierad och att de har 100% av marknaden än att någon konkurrent skulle ha den 50% som nu består av piratkopierade Word. En delorsak till Microsofts dominerande ställning är att det är så enkelt att kopiera deras program. Komersiella program för Linux igen, exempelvis Word Perfect, är det svårare att kopiera helt enkelt för att så få har det.
Någon kändis i ordets traditionella bemärkelse är Torvalds i alla fall inte.
-Det har hänt sig några gånger att någon känt igen mig i en butikskö eller på tåget. I början var det också roligt att se hur Linux blev mer och mer känt, till exempel var det en ganska stor sak för mig när jag för första gången såg en bok som handlade om Linux. Idag är det inte längre något speciellt för nu har ju varje bokhandel en hyllmeter med Linuxböcker.
Carl-Magnus Dumell