www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: Tidningar
Publicerad i Hufvudstadsbladet 30.03.1997
På nätet: Tidningar


Det är svårt att definiera en tidning på Internet. Många glada amatörer sätter ihop några webbsidor och kallar det en tidning och många gamla cellulosabaserade tidningar sätter ihop lite marknadsföringsinformation på webben och kallar det en on-line eller net version av sin tidning. Låt oss istället titta på de få tidningar på nätet som verkligen är självständiga och betydelsefulla tidningar. Alla tidningar nedan är antingen reklamfinansierade eller ideella.

Wired www.wired.com

Internets Pravda, tidningen med de stora visionerna som skulle dokumentera den elektroniska nationens födelse men som kom att bli beroende av Absolut Vodka, Amnesty och BMW reklamerna i pappersversionen och som närmast fyller samma funktion som Lacoste skjortorna i början av 80-talet. Hur tokigt det än låter så är det här en tidning för elitistiska bohemer.
Pappers- och webbversionen går hand i hand med många gemensamma artiklar men bägge har också eget material och webbversionen är koncernens själ. Layouten i bägge versionerna är något av det mest extrema som skådats och symboliserar tidningens strävan att distansera sig från alla andra.
Wired gör också en lättsmält facktidskrift för webbmakare under namnet Webmonkey (www.webmonkey.com) och den berömda sökroboten HotBot (www.hotbot.com) tillhör också Wired koncernen.

C|net www.news.com

Att hänga med i dagens tekniska utveckling är nästan omöjligt. Vissa läkare talar redan om en speciell form av stress, informationsöverflöde, som förorsakas av att ständigt omges av mångfaldigt mer intressant information än vi kan tillägna oss. Många klarar inte av att välja utan försöker ta del av allt och blir utbrända. Redaktörerna på C|net riskerar sin hälsa för vår skull. Istället för att producera ännu mer information går de igenom enorma mängder med pressmeddelanden och material från nyhetsbyråer, sållar ut det viktigaste som berör Internet och datorteknik och förkortar skickligt texterna. C|nets egen adress är egentligen www.cnet.com och här finns huvudsakligen recensioner av datorprogram, datortillbehör, webbadresser och liknande. Dessutom har C|net ett arkiv med gratisprogram och reklamversioner av kommersiella program på adressen www.download.com, www.shareware.com och www.gamecenter.com och en egen sökrobot på adressen www.search.com.

Slate www.slate.com

Mer traditionell än så här blir inte en webbtidning, vare sig när det gäller grafisk utformning eller innehåll: Internet eller datorteknik nämns aldrig med ett ord. Ironiskt nog är det Microsofts Bill Gates som står bakom Slate men det märks egentligen bara i att de enda reklamerna i tidningen är Microsofts. Varje gång jag ser Slate kommer alltid att tänka på de kundtidningar som telefonbolag, affärskedjor, elbolag och så vidare delar ut åt sina kunder. Här finns onekligen goda artiklar men det verkar som om artiklarna skrivits för att tidningen skall kunna ges ut, istället för att tidningen ges ut för att vi skall få ta del av innehållet. Tidningen utkommer ett par gånger i veckan och i skrivandets stund var ämnena till exempel: homosexuella äktenskap, löners inverkan på forskningens kvalitet och en analys av Clintons utrikespolitik. Slate försöker i första hand tävla med Newsweek och Time men än så länge utan större framgång. Men tiden är på Slates sida.

Flashback www.flashback.se

Den svenska enmanstidningen Flashback med 25.000 prenumeranter presenterade vi grundligt för några veckor sedan. Även de som inte delar chefredaktör Axelssons ideologi kan instämma i att Flashback och dess popularitet är ett intressant samhälleligt fenomen.

Amiga Report Magazine www.cucug.org/ar/ar.html

För några år sedan hade varje bykiosk ett stort urval internationella och inhemska Amiga tidningar i hyllan. Idag finns enbart några enstaka kvar i världen och de är svåra att få tag på. I takt med att de tryckta Amiga tidningarna dött ut har Jason Comptons elektroniska tidningen Amiga Report Magazine som nu är inne på sitt femte år vuxit sig till de sista Amiga-användarnas ryggrad. Här finns de sensate nyheterna, recensioner och skarpa åsikter. Ett måste för de som inte ännu gett efter för marknadskrafterna och köpt en vanlig PC.

MacSurfer’s Headline News www.macsurfer.com/news

Det finns mycket information för Macanvändare, men inte så mycket att mängden skulle vara ohanterlig. MSHN är inte en tidning i sig utan en gemensam paradsida för alla andra tidningar med macnyheter. Här kan du se en lista över Macrelaterade artiklar på nätet just nu plockade från de viktigaste webbtidningarna. Visuellt är MSHN inte speciellt tilltalande, men i kontrast till att behöva hoppa omkring mellan varje Mactidning på nätet är det här en gåva till varje nyhetshungrig Macanvändare. Listan över nyheter uppdateras dagligen.



Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.