www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: Albanien
Publicerad i Hufvudstadsbladet 16.03.1997
På nätet: Albanien


Albanien är antagligen det som uppmärksammas mest i medierna idag. Men vad är egentligen de där pyramidföretagen som alltid nämns som den utlösande faktorn för oroligheterna och vad pågår egentligen där, utöver att maskerade män skjuter i luften med stormgevär vilket vi sett så många gånger i TV nyheterna? Låt oss se om Internet verkligen kan ge oss mer djupgående och ingående bakgrundskunskap om det vi bara ser som korta inslag i TV nyheterna.

Albania - Land of the Eagles www.albania.co.uk
Ett brokigt men mycket heltäckande Albanien-center på nätet. Ursprungligen tycks den ha varit avsedd att fungera som någon slags turismfrämjande enhet med inslag av företags- och kulturinformation. Här kan man lyssna på en albansk folksång, lära sig grunderna i det albanska språket, söka ett lämpligt hotell i Tirana, se fotografier från landsbygden eller se resultaten från miss Europa tävlingen som hölls i Tirana i september. Men nu finns det en stor ny rubrik på första sidan: Kris 97 nyhetscenter - direkt från Tirana. Här finns ett flertal dagsfärska nyhetstelegram från Albanien, eller så ser det i alla fall ut. Vem som har skrivit dem framgår inte riktigt men de påminner om telegramnyheter från någon internationell nyhetsbyrå.

Albania: Economics & Politics of Transition www2.rpa.net/~duane/albania/oppolitics/EP_transition.html
En gedigen analys av Albaniens ekonomiska och politiska situation men skribenten tydligt utmärkt och riktiga källhänvisningar. Ett bra språk och så där lagom lång, några A4or. En ypperlig källa för den som verkligen vill förstå vad som händer i Albanien.

The "Ponzi Scheme" www.ozinternet.com/knutson/pscheme.htm
Jag vet inte hur många gånger jag hört "oroligheterna bröt ut efter att många människor förlorat pengar i osäkra pyramidinvesteringsföretag". Men inte en enda gång har jag hört någon förklara vad de här pyramidföretagen är för något. I "the Ponzi Scheme" förklaras det ingående men ändå på ett lättförståeligt och humoristiskt vis genom historien om Charles Ponzi som förtjänade 9.500.000 dollar och ett fängelsestraff på sitt pyramidföretag 1920 i Boston, USA.

Don’t get burned by a Pyramed scheme www.ftc.gov/pyramid
Men finns det då pyramidföretag i dag, i våra trakter? Tja, om man läser amerikanska federala handelskommisionens guide för att känna igen och undvika pyramidföretag blir man orolig. Det bästa kännetecknet tycks vara ifall företaget försöker rekrytera dig med löften om provisioner ifall du lyckas rekrytera andra. Gränsen mellan regelrätta pyramidföretag och de hos oss allt populärare nätverksförsäljningsföretagen tycks vara suddig.

Albanian daily news web.albaniannews.com/albaniannews
Ett av de första privatföretag som grundades i Albanien var "Independent Albanian Economic Tribune" 1991. Fyra år senare grundade samma företag en engelskspråkig tidskrift om ekonomiska och politiska nyheter i Albanien vid namnet "Albanian daily news" som nu också finns på Internet. Av de ungefär 35 artiklarna i en dags tidning finns alltid några gratis tillgängliga för allmänheten via Internet.

Albanian.com www.albanian.com
Hemsidan för albanska organisationer, publikationer och företag runtom i världen, eller så säger upphovsmännen själva i alla fall. Sidorna ser mycket proffsiga ut och här finns en skild nyhetssida med anledning av oroligheterna i Albanien. De har inga egna nyheter utan istället länkar till valda nyheter från olika nyhetsbyråer som AP och Reuter men också en mängd tidningar som Washington Post, New York Times och International Herald Tribune.

Albania - close to civil war? www.korfhage.com/pink-palace/albania.htm
En samling e-post meddelanden från vanliga albaner till omvärlden om läget i landet just nu. Listan är lång och nya meddelanden läggs ständigt till. Listan upprätthålls av en grupp tyskar för att hjälpa oss i väst att bättre förstå vad som pågår i Albanien. Rörande enkla och ärliga beskrivningar som inga snabba TV-nyhetsinslag kan tävla med.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.