www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: uppslagsverk
Publicerad i Hufvudstadsbladet 16.02.1997
På nätet: uppslagsverk


Tröttnat på ditt multimedia uppslagsverk på CD-Rom som spelar melodier och visar 15 sekunders klipp från gamla stumfilmer men innehåller färre sökord än uppslagsverket du fick i julklapp som 10-åring? Det finns ordentliga, icke-multimedia, uppslagsverk på CD-Rom men de är ofta svåra att hitta för de säljer dåligt, men du kan börja med att pröva på vad Internet kan erbjuda dig gratis.

Acronym lookup www.ucc.ie/cgi-bin/acronym
Här hittar du engelska förkortningar och akronymer, alltså ord som bildats på begynnelsebokstäverna i ett beskrivande uttryck. Jag prövade med ceo, hdtv, dat, pcmcia och twain utan problem, den hittade dem alla. En rolig detalj är att de riktiga beskrivningarna ofta kompletterats med ironiska falska betydelser, kolla till exempel pcmcia. Registret innehåller nästan 18.000 förkortningar och akronymer.

Familiar Quotations www.columbia.edu/acis/bartleby/bartlett/
Det här tycks vara en citatsamling publicerad kring sekelskiftet som nu överförts till Internet som en del av något kulturprojekt. Några Woody Allen eller Douglas Adams citat hittar vi alltså inte här, men nästan allt annat. Här finns en lista med hundratals tänkare, från Hippokrates (460-359 f.Kr.) till sena 1800-tals filosofer, vetenskapsmän och politiker. Genom att klicka på ett namn får man fram en lista över bevingade ord personen i fråga myntat.

World Flag Database flags.mmcorp.com
En imponerande detaljerad och väluppdaterad flaggdatabas. Under Finland finns såväl den vanliga flaggan som statsflaggan och örlogsflaggan, men även Ålands flagga och en detaljerad uppförstoring av vapnet i statsflaggan. Under Ethiopien igen finns såväl den gamla flaggan som den nya som togs ibruk för ungefär ett år sedan och dessutom information om flaggförändringen. Utöver alla länders flaggor finns här även internationella flaggor som EUs, FNs och Opecs, hur många vet föresten hur Opecs flagga ser ut?
Här finns även information om hur flaggorna skall användas.

Lexin www.nada.kth.se/skolverket
Här finns svenska skolverkets svensk-engelska och svensk-finska Lexin lexikon. Lättanvänt, snabbt, stiligt och omfattande. Kunde knappast vara bättre.

Merriam-Webster Online www.m-w.com/netdict.htm
Meriam-Websters engelska ordböcker är populära även här i landet och nu finns de nästan i komplett form även på Internet. Här kan du kontrollera ett visst ords definition, uttal, etymologi, stavning eller användning.

Rimlexikon för svenska strindberg.ling.uu.se/~mariae/Rimlex/rimlex.html
Två språkstuderande i Uppsala upprätthåller detta svenska rimlexikon. Det är enkel men tycks fungera väl.

CIA World Factbook www.odci.gov/cia/publications/95fact/index.html
Den amerikanska underrättelsetjänstens visuellt enkla men oerhört detaljerade faktabok om världen, i det här fallet med material från 1995. Någonsin undrat hur många kilometer asfalterad landsväg ett land har eller hur många kilometer elektrifierad järnväg? Skolungdomar kan kanske behöva informationen om exakt vilka internationella organisationer ett land är medlem i, eller vilka metaller som utvinns genom gruvdrift, eller landets mortaliteten/nativiteten. Här finns all statistik man någonsin kan önska sig om varje land i världen.

One-World Global Calendar www.zapcom.net/phoenix.arabeth/1world.html
En kalender med ungefär 40 länder, 15 religioner och tio historiska kulturers helgdagar, ceremonier och festdagar utmärkta. Till exempel idag, söndagen den 16 februari, skulle Victoria, segerns gudinna, ha firats i gamla Romarriket medan de gamla grekerna skulle ha firat Dionysos, fruktbarhetens och vinets gud. I vår tid firar däremot Litauen sin självständighetsdag och Japanerna har Kamakura festival idag.
Dessutom finns här information om månens faser och eventuella synliga kometer eller sol/mån förmörkelser.

Xerox PARC Map Viewer pubweb.parc.xerox.com/map
En enkel svartvit jordglob, men klicka på den och punkten du klickade på förstoras upp till dubbel storlek. Klicka en gång till och den förstoras igen upp. Först vid 250 gångers förstoring slutar du se nya detaljer. Enkel men spännande, och dessutom oerhört snabb.

Perry-Castañeda Library Map Collection www.lib.utexas.edu/Libs/PCL/Map_collection/Map_collection.html
Här finns mer traditionella kartor som ser ut precis som de i en vanlig kartbok. Kartor finns över alla länder, och dessutom endel historiska kartor, men mera noggranna kartor än så finns inte. Trots detta ryms städer som Brahe, Jakobstad, Nystad, Borgå och Hangö ryms med. Tyvärr tar en kartsida flera minuter att ladda ner med ett vanligt modem.

Internet Movie Database uk.imdb.com
Denna sponsor och reklamfinansierade filmdatabas innehåller över en miljon inslag om över 75.000 filmer och databaser växer ständigt. Detta är en databas av och för internetanvändare och eftersom den bygger på material skrivna av filmälskande internetanvändare världen över täcker den också filmer från hela. Och inte nog med att IMDb täcker ett otroligt antal filmer, den försöker dessutom täcka allt om var och en av filmerna, inte bara vem som producerat dem och vem som spelade i huvudrollerna, utan också information om vem som editerade ljudet, var filmen spelades in och så vidare.



Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.