www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: uländer och exotiska platser
Publicerad i Hufvudstadsbladet 02.02.1997
På nätet: uländer och exotiska platser


Är Internet verkligen internationellt eller förekommer det enbart i rika industrialiserade länder? Idag täcker Internet nästan alla länder i världen, men naturligtvis har Internet inte samma utbredning i Kenia som här i Finland.
Låt oss ta en titt på de mer exotiska Internetländerna. Ofta har företag och myndigheter i länder med dåliga Internetanslutningar helt enkelt hyrt in sig på servrar i USA men jag har försökt hitta adresser som verkligen leder in i landet. Kanske har jag suttit för länge framför datorn, men jag tycker det är något helt annat att veta att min fingerrörelse sätter elektroner i rörelser i Libanon istället för i USA.

Antarktis www.antdiv.gov.au/aad/exop/sfo/mawson/video.html
Vi kommer visserligen inte ända ut till Antarktis, men i Mawson Station På Antarktis står en Macintosh kopplad till en videokamera och överför en bild en gång i timmen till en server i Australien.

Kenya www.africaonline.co.ke
Nairobi har ju utvecklats till en av Afrikas viktigaste städer och det syns också på stadens Internetservice. AOL kan mycket väl jämföras med en skandinavisk eller nordamerikansk Internetlevenrantör.

Nordkorea www.kcna.co.jp
Det går en Internetkabel över gränsen in i Nordkorea men den är mycket långsam och enligt rykten är det endast ett tiotal personer som har tillgång till den. Nordkoreas nyhetsbyrå har hyrt en snabbare server i Japan via vilken allmänheten gratis kan ta del av ett dygn eller äldre notiser och fotografier.

Libanon www.busi-net.com.lb
Det vi ser av Libanon på nyheterna passar inte alls ihop med vad vi kan se av landet via Internet. BusiNet är en av landets många snabba och välutrustade internetleverantörer. Länklistan omfattar allt från modellagenturer till biluthyrningar i Beirut.

Mocambique www.uem.mz/mozambique/index.html
Ett av världens fattigaste länder, men Internet finns. Det här är landets mest representativa webbsidor och de upprätthålls av landets Universitet.

Vietnam www.vietpage.com
Vietnams Yahoo: sökrobot och hierarkisk länklista över webbmaterial i Vietnam.

Pakistan www.brain.net.pk
Om jag minns rätt har Finland deltagit i att utveckla Pakistans telekommunikation. Det skulle åtminstone inte förvåna när man ser det här: nyheter, länklistor och senaste siffrorna från börsen i Lahore.

Kazakstan www.ricc.kz
Parasang OnLine är en Internetleverantör i Kazakstan som bland annat tilldelats tre stjärnor av Magellan. Var exakt finns Kazakstan föresten?

Swaziland www.realnet.co.sz
Närheten till välanslutna Sydafrika är uppenbar. Om man bytte ut Swaziland i logot på sidan till "Tyskland" eller "Frankrike" skulle knappast någon reagera, nivån är västeuropeisk.

Uganda www.uganda.co.ug
En mycket informativ sida som speciellt täcker turism. Afrikas pärla kallar de sig själva.

Zambia www.zamnet.zm
Zamnet varnar sina kunder för åskan som i de där trakterna tycks vara en verkligt stor fara för datorutrustning och speciellt för modem. I Övrigt är Zamnet en normal Internetleverantör med länkar till webbmaterial i landet.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.