www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / Apples framtid spännande osäker
Publicerad i Hufvudstadsbladet 12.01.1997
Apples framtid spännande osäker


Apple var långt ut över ruinens brant men kom igen. Idag handlar merparten av alla nyheter i branschen om Apple och Microsofts Bill Gates har hamnat i skuggan av Apple legenden Steve Jobs. Men Apples framtid är ändå allt annat än säker, den är något mycket bättre: spännande osäker.

Det såg mörkt ut för Apple och deras Macintosh-datorer i början av 1996. Under årets fyra första månader gjorde Apple en förlust på 740 miljoner dollar. Den okände doktor Gil Amelio tog över Apple för att få ekonomin under kontroll. Han lyckas han snabbt få Apple att uppvisa positiva siffror och långsamt men säkert börjar det hända kring Apple. I slutet av december meddelar Apple att de kommer att köpa företaget NeXT för att komma över teknologi för morgondagens Macintosh.

Legendens återkomst

För ett år sedan personifierade Microsofts chef Bill Gates den ungdomliga och innovativa kraft som driver datorindustrin framåt med rasande fart. Nu är Gates datorindustrins största reaktionära kraft och ägnar mycket av sin tid åt att kritisera nyheter för att skydda sina egna, delvis föråldrade, produkter som Windows. Tiden kunde inte ha varit lämpligare för datorindustrins andra stora legend att återvända: Apples grundare Steve Jobs som sedan hoppade av för att grunda NeXT. När nu Apple köper NeXT kommer Jobs att återvända till en chefsposition inom Apple och till rampljuset. Medan alla andra grälar om aktuella detaljer talar Jobs om de stora linjerna för framtiden. Han har en social begåvning och ett utseende som gör att han skiljer ur i mängden av grå datorchefer.
Vad var då viktigare för Apple i köpet av NeXT, företagets teknologi eller till Steve Jobs och hans karisma? -Nog är företagets teknologi viktigare, speciellt då ett nytt operativsystem, säger Olli Saarnio på Apple i Finland.

Macintosh hopplöst föråldrad?

Macintosh är framför allt berömd för att vara enkel att använda tack vare sitt operativsystem MacOS. Under motorhuven har MacOS däremot haft många tekniska brister och Apple har i flera år frenetiskt försökt modernisera det, förgäves. I höstas gav Apple slutligen upp och beslöt köpa in ett färdigt operativsystem utifrån. Valet föll på NeXT vars NeXT Step operativsystem skall ersätta MacOS.
Enligt Saarnio var det ändå inte frågan om att MacOS var för gammalmodigt för att tävla med Windows.
-Innovation behövdes, konkurenterna hade hunnit ikapp oss och vi behövde få ett nytt försprång, vi behövde differentsiera oss.
Jobs däremot vågade erkänna att Windows inte bara hunnit ikapp, utan långt förbi och att Apple nu måste ta igen försprånget.
Men hur kommer övergången mellan gamla och nya operativsystemet att fungera i praktiken? Steget kommer ju att vara så stort att gamla Macintosh program inte kommer att fungera under nya operativsystemet.
Amielo förväntades besvara frågan i ett tal under veckan men han talade bara om att Apple lyckades ta det stora steget från 680x0 processorerna till PowerPC processorerna och att Apple skall lyckas igen. Enligt Amielo är övergången mellan de två operativsystemen som en övergång från ett litet Cessna propellerflygplan till en Boeing 777.
-Hittils har ju kontinuiteten mellan olika MacOS versioner varit fenomenal men i något skede måste vi ta ett större steg från det gamla till det nya. Men naturligtvis kommer vi att försöka göra övergången så smidig som möjlig, säger Saarnio.

Machintosh dålig på Internet

Hittills har Internet varit en av Macintoshs stora svagheter. Köpet av NeXT ger däremot Apple tillgång till mycket Internetteknologi.
-NeXT ett stort och viktigt steg i vår Internetstrategi, säger Saarnio.
Hur är då förhållandet till konkurenten och ärkefienden Microsoft?
-Betydligt bättre än vad det varit tidigare. Idag "bundlar" (=ger med på köpet) vi till och med Microsofts Office paket med vissa av våra större datorer.
En annan viktig detalj är att Apple nu kommer att leverera sina Macintoshdatorer med Microsofts webbläsare istället för Netscapes. Netscapes webbläsare har varit den heliga kon bland företag som försäker häva sig mot Microsoft så Apples beslut är överraskande.
Microsofts har också överraskande visat stort intresse för Apples välmående. Orsaken torde ligga i att Microsoft redan nu har en sådan dominerande ställning att de fått problem med amerikanska konkurensverket. Ifall Apple skulle gå under kunde det innebära att Microsoft tvångssplittrades.
-Jag vill inte ta ställning till vad myndigheterna i USA kan tänkas göra, men klart är att många instanser gärna ser att saker och ting fortsätter att vara som idag så att myndigheterna inte behöver blanda sig i, säger Saarnio.

Att äta upp äpplet och ha det kvar

En viktig faktor i Apples utveckling är klontillverkningen, dvs att andra företag tillåts tillverka och sälja Macintoshkopior, kloner. IBM tillät utomstående företag tillverka PC kloner och småningom föll IBM själv i skuggan av klontillverkarna.
-Apple kommer inte att falla i klontillverkarnas fötter. Apple har själv valt konkurrens. Vi samarbetar med klontillverkarna om teknologi men tävlar om kunderna. Vi håller med händer och tänder fast vid det vi är bra på och klontillverkarna riktar sig till en annan marknad. Det vi eftersträvar med konkurrensen är att öka Macintoshdatorernas marknadsandel och att sänka komponentkostnaderna.
Apple hoppas själv få behålla de stora företagskunderna medan klontillverkarna skall tävla med lågpris PCn om kunder. Apple har också en viss trygghet i att de fortsättningsvis är ensamma om att tillverka operativsystem för Macintosh.
Men tankegångarna påminner om IBMs och Apple kan likt IBM snart komma att upptäcka klontillverkarnas styrka. Redan nu har görs de snabbaste Macintosh-datorerna av klontillverkare och även företaget övergav till sist IBMs PC:n för bättre och billigare klontillverkare. Och inte heller på operativsystemssidan går Apple säker. Be vars BeOS var tänkt att ersätta MacOS har slutit ett avtal med den största Macintosh klontillverkaren vilket kan resultera i att vi snart får se Macintoshdatorer i affärerna där varken datorn eller operativsystemet är från Apple.




tidsaxel:
1976, Steve Jobs och Steve Wozniak grundar Apple och presenterar sin första dator: Apple I.
1977, Apples högkvarter flyttar ut ur Steve Jobs garage
1977, Apple II presenteras: 4 kB RAM och ansluts till en vanlig TV.
1980, Apple börsnoteras och säljer aktier för hundra miljoner dollar
1981, IBM presenterar IBM PC för att konkurrera med Apple.
1984, Macintosh presenteras med världens kanske mest berömda reklam: 1984.
1985, Wozniak lämnar Apple för att ägna sig åt utbildning och musik.
1985, Jobs lämnar Apple och grundar NeXT.
1991, IBM och Apple sluter samarbetsavtal för att bekämpa de nya jättarna Microsoft och Intel.
1993, Apples ekonomiska begynnande ekonomiska kris leder till 2500 uppsägningar.
1994, Den första PowerPC baserade Macintoshen presenteras.
1996, Gil Amelio blir ny chef för Apple för att reda upp ekonomin
1996, Apples förlust under årets första fyra månader uppgår till 740 miljoner dollar.
1996, Apple har sitt första lönsamma kvartal sedan de ekonomiska problemen började.
1996, Apple köper NeXT, Jobs återvänder och Apples framtid är plötsligt spännande osäker.

Macintosh
Nästan alla världens persondatorer är PCn, men inte alla. Begreppen är förvirrande eftersom "PC" och "persondator" är olika saker. Begreppet "PC" är ett produktnamn och avser IBMs första persondator som olyckligt nog döptes till just persondator (IBM Personal Computer, IBM PC). Begreppet "persondator" igen avser små datorer överlag avsedda för personligt bruk i förhållande till de stora centraldatorer som var populära fram till 80-talet. PC är alltså en typ av persondatorer, en annan typ är Macintosh.
Det som huvudsakligen skiljer Macintosh från PC är att de inte kan köra samma program. Det går till exempel inte att använda Windows på en Macintosh utan Macintosh har en egen motsvarighet istället: MacOS.

Steve Jobs
Den enda legenden i datorbranschen som förmår överskugga Microsofts Bill Gates är Apples grundare Steve Jobs. Som tonåring grundade Jobs Apple och blev miljonär. I september 1985 lämnade Jobs Apple efter att ha blivit oenig med den övriga företagsledningen som han själv anställt. Jobs försökte upprepa framgången med Apple genom att grunda ett nytt datorföretag, NeXT, men uppnådde inte den framgång han hade hoppats. Jobs är också mannen bakom filmbolaget Pixar som nyligen blev berömt för sin datoranimerade "Toy Story".

NeXT
Steve Jobs grundade NeXT (=följande) 1985 och lyckades skapa en dator, NeXT Station, och ettoperativsystem, NeXT Step, som gjorde skäl för företagets futuristiska namn. Efter några mindre lyckade år beslöt NeXT överge datortillverkningen och koncentrera sig på NeXT Step för vanliga PC:n. Något alternativ till Windows blev NeXT Step ändå aldrig men lyckades hålla en liten nisch bland de mest krävande kunderna. Det senaste åren har NeXT gjort en mycket lyckad satsning på Internet och utvecklat program som fungerar tillsammans med NeXT Step avsedda för företag som skapar och upprätthåller krävande webbsystem. Tack vare NeXT Steps Internetinriktning har NeXT lyckats göra en blygsam vinst de senaste två åren.

PowerPC
Den viktigaste komponenten i en dator är dess processor. Medan PC-datorer bygger på Intels 80x86 processorer, t.ex. 386, 486 och Pentium (=586) så har Macintosh baserats på Motorolas 680x0 processorserie, t.ex. 68000 och 68040.
När Intel tack vare större försäljningsvolymer han ikapp och förbi Motorolas 680x0 slöt Motorola ett samarbetsavtal med IBM och Apple om att utveckla en helt ny processorserie: PowerPC. Den senaste PPC prototypen fungera på 500 MHz och är ungefär dubbelt så snabb som den snabbaste processorn från Intel.




Carl-Magnus Dumell
Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.