Att skriva om skådespelare är hopplöst, det finns för många av dem och de har alla ett dussin hemsidor. Men regissörer är intressantare. Inte nog med att det finns ett någorlunda hanterbart antal regissörer, vi kan se filmer från en ny sida och finna intressanta samband om vi utgår från regissörerna istället för från skådespelarna. Och om du gillar en viss film kan du ofta hitta fler, mindre kända filmer, genom att söka upp vilka andra filmer samma regissör varit inblandad i tidigare.
James Cameron www.soton.ac.uk/~pdc194/cameron/
Cameron har på ett eller annat sätt varit inblandad i många filer. Hans specialitet är sci-fi där han fått ge uttryck för sin utpräglade grafiska begåvning. Som regissör är han mest känd för Terminator, Terminator 2, Aliens, The Abyss och True Lies.
John Carpenter vlsi2.elsy.cf.ac.uk/bright/carp.html
Carpenter är den kanske mest kände regissören av skräckfilmer men är också känd för att själv göra filmmusiken. Hans senaste film "Escape from LA" har snart premiär här i Finland och är en av de få filmer han gjort med riktigt stor budget. Bland hans mest kända filmer finns "Escape from New York", "The Thing", "Christine" och den framgångsrika lågbudgetfilmen "Prince of Darkness".
Terry Gilliam gladstone.uoregon.edu/~chrismcg/gilliam.html
Bland Monty Python fanatiker är Gilliam naturligtvis känd men han har också regisserat helt annorlunda filmer som fjolårets framgång "12 monkeys" och kritikerbelönade "the Fisher King".
John Woo userpage.fu-berlin.de/~owib/johnwoo/jwoo.html
Woo blev med sin mycket originella visualisering av action och våld berömd i Asian men här i väst betraktades hans produktioner som lågbudget skräp. För sin första film i USA, Hard Target, var han tvungen att jobba med Jean-Claude Van Damme men lyckades ändå imponera på såväl kritiker som filmbolag. För sin andra film, Broken Arrow, som nyss kommit ut på video fick han fullstor budget och skådespelare som Travolta och Slater.
Francis Ford Coppola Francis Ford Coppola
Legendarisk regissör sedan 1962 med klassiker som "Apocalypse Now" och gudfaderntriologin. De senaste åren har han underhållit oss med filmer som "Bram Stoker’s Dracula", "Mary Shelley's Frankenstein" och " Don Juan DeMarco"
Woody Allen www.media.uio.no/studentene/ragnhild.paalsrud/woody/Woody.HTML
Alltid lika kontroversiell i USA och populär i Europa. Ibland är det svårt att skilja på hans liv och de över 30 filmer han gjort och själv spelat i sen 60-talet. Men egentligen är väl allt samma sak när det gäller Allen, eller Konigsberg som han egentligen heter. Och så skall vi inte glömma alla berömda Woody Allen citat som till och med funnit sin väg till läroböcker i filosofi.
Stanley Kubrik www.lehigh.edu/~pjl2/kubrick.html
En av de stora. Berömd för filmer som "2001: a Space Odyssey" och "a Clockwork Orange" som, om jag minns rätt, länge hade problem med Finlands aningen originella filmcensur. Någon massproducent är Kubrik inte och sedan Vietnamfilmen "Full Metal Jacket" (1987) har han inte slutfört någon film. För en månad sedan började han filma "Eyes Wide Shut" och har förberett två andra filmer för produktion.
Martin Scorsese netspace.net.au/~scorsese/scorsese.htm
Regissören bakom färska "Casino" som väckte en viss uppståndelse har gjort kontroversiella filmer sedan 1963. "Taxi Driver" är idag en klassiker och " The Last Temptation of Christ" fick alla att tycka något 1988.
Oliver Stone www.geocities.com/Hollywood/2682/
Alla är de kontroversiella ibland men Stone är alltid kontroversiell, nu senast med filmen "Nixon". Bland hans övriga prestationer finns vietnamfilmerna "Platoon", "Born on Fourth of July", "JFK" och "Natural Born Killers". Men visste ni att han har ett skelett i garderoben? Denne annars så allvarlige regissören skrev manuskriptet för Schwarzeneggers genomslagsfilm "Conan the Barbarian".
Carl-Magnus Dumell