www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: foton
Publicerad i Hufvudstadsbladet 24.11.1996
På nätet: foton


Ibland, inte ofta, men ibland, stannar jag upp i mitt tidningsbläddrande när blicken fastnat på en speciell bild. Vi minns alla bilden av den ensamme student som under upproret på Himmelska Fridens Torg ensam på det enorma ödsliga torget ställde sig framför en kollon av pansarvagnar som tvingades stanna. Men det finns så många fler frusna ögonblick i tiden som förtjänar vår uppmärksamhet och på nätet kan vi finna dem.

24 houres in cyberspace www.cyber24.com
Om du endast kan besöka en webbsida under hela ditt liv så besök den här. Den 8 februari 1996, en helt vanlig torsdag, dokumenterade 1000 fotografer världen under 24 timmar i 200.000 bilder. Bland alla bilderna valdes de bästa och här har nu en helt vanlig dag fångats med alla sina harmonier och paradoxer, just som den levdes den dagen.

Almost Grown www.aswas.com/joeszabo/photos.html
Hur det var att vara tonåring på 70-talet kommer jag aldrig att få veta, men Joseph Szabo prisbelönta bildsamling "Almost Grown" från 1978 kan ge mig en bild av hur det var. Här finns 24 valda bilder ur boken, vissa av dem tillsammans med en dikt.

Hiroshima Calling www.toppan.co.jp/hiroshima/back-no/paul/paul.html
Den 6 augusti 1945, klockan 8:23 ihågkomms 50 år senare med 1.500 vita duvor som släpptes fria. Bilden av detta är beskrivande för fotografen Paul Quayles ljusa men rörande bildserie "Hiroshima Calling". "Varje bild av det förgångna som inte erkänns av det nutida som vårt problem riskerar att för alltid falla i glömska", har någon sagt. Quayles bilder från vår samtid är bilder som knyter oss till det förgångna, till det vi aldrig kan glömma.

Remembering Nagasaki www.exploratorium.edu/nagasaki/mainn.html
Den tionde augusti 1945, 12 timmar efter att det andra kärnvapnet förstört Nagasaki kom fotografen Yosuke Yamahata till staden. I 25 bilder kan vi se vad han såg den dagen. Kanske ännu mer rörande än bilderna är de minnen han skrev ned sju år senare.

United in Anger www.panix.com/~boyfren/
För sju år sedan påbörjade Bill Bytsura en fotodokumentär som han hoppas slutföra nästa år. United in Anger är jordnära och äkta biografier över några människor vars liv för alltid förändrats av AIDS. "Jag har inga moraliska övertygelser förutom några få som säger mig att jag, och människor som jag, har rätt att leva", lyder en av rösterna.

Time Life Photo Sight pathfinder.com/@@LXA8QQYAOkmCItmy/photo/sighthome.html
Var än något hänt har Time, Life, People eller någon annan av Time-förlagets tidningar varit på plats och dokumenterat. Bland de över 20 miljoner bilderna i Times arkiv har de bästa i olika kategorier valts ut, från amerikanska inbördeskriget till konflikter, människor och platser i våra dagar.

Black Star www.blackstar.com
Black Star har 350 fotografer, en 60-årig historia och ett bildarkiv med fyra miljoner bilder av vilka 40.000 kan ses på deras webbsida. Här finns också en jubileumsutställning med 20 valda bildserier från barnäktenskap i Pakistan till byggandet av ett legendariskt Steinway piano.

Corbis www.corbis.com
Microsofts Bill Gates grundade Corbis 1989 som nu har världens största bildarkiv med tiotals miljoner bilder varav 40.000 överförs till datoriserade arkiv varje månad. Via deras webbsida kan besökaren bläddra bland 4.000 bilder men redan i början av nästa år förväntas antalet vara 800.000. "Corbis visualiserar det mänskliga äventyret" säger de själva, och har nog rätt.

Revue www.revue.com
Åtta fotografer, ett tema: ceremoni. Med över 50 bilder visar åtta franska konststuderande människans ceremonier. Trots att det är en fascinerande bildsamling kan jag inte låta bli att undra om någon om hundra år ens kommer att veta att bilderna existerat. Det finns för många minnesvärda ögonblick i tiden för att alla skall kunna minnas i alla tider.

Detroit Publishing Company lcweb2.loc.gov/ammem/detroit/dethome.html
DPCs historiska bildarkiv kan hjälpa oss minnas ögonblick ända från 1890-1920 i USA. Med sökord kan vi finna ögonblick vi aldrig ens känt till bland de 25.000 glasnegativ som införts i registret. Med sökordet "Finland" hittar vi en bild av finskätlingarnas "Suomi Collage" taget någongång mellan 1900-1906 i Hancock, Michigan.

One World www.oneworld.org/gallery/index.html
På 70-talet grundade idealister tidningar, idag grundar de webbsidor. New Internationalist är journalister världen över som koncentrerar sig på att rapportera från förtryckta områden var de än må vara. Bland annat människorättsaktivisten Mark Edward, den ende fotograf någonsin som fått FNs "Global 500" pris har här ställt ut en samling bilder från sin 25-åriga karriär.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.