www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: begagnat
Publicerad i Hufvudstadsbladet 10.11.1996
På nätet: begagnat


Att köpa och sälja begagnat har varit populärt igen i några år nu. En viktig roll i denna trend har några tidningar haft som erbjudit människor en möjlighet att gratis annonsera och sedan gjort vinst på lösnummerintäckterna. Internet tar det hela ett steg längre och här skall vi se på några webbsidor där privatpersoner har möjlighet att såväl annonsera som läsa annonser gratis.

Keltainen Pörssi www.keltainenporssi.fi
Jodå, den berömda tidningen i branschen finns också på nätet med alla sina 80 000 annonser per vecka. Än så länge är det möjligt att se alla annonserna gratis, det enda som behövs är en enkel registrering. Småningom kommer denna gratisservice dock att upphöra och därefter måste man betala för att kunna se annonserna så det gäller att passa på nu. Att sända in annonser kommer naturligtvis även fortsättningsvis att vara gratis.

ATK Osto ja Myynti OnLine www.wd.utu.fi/kauppa
Ett köp och sälj forum enbart avsett för datorutrustning. Allt är mycket enkelt och överskådligt och trots att blanketten för nya annonser är omfattande är den så välgjord att den riktigt lockar till ifyllnad. Speciellt är att man kan få en kopia av sin annons automatiskt sänd till nyhetsgruppen sfnet.tori.atk om man så vill. Trots allt detta finns här endast en handfull med annonser.

Kotipörssi www.suomi.net/freedom/kotip.htm
Du kan enkelt sätta in en annons genom att fylla i en exemplariskt simpel men funktionell blankett där du väljer i vilken av de tio kategorierna annonsen hör hemma. En annons syns i tre veckor. När du ser på andras annonser kan du välja mellan att se alla annonser i en kategori eller bara de från ett visst län. Tyvärr verkar servicen inte vara riktigt så välanvänd som man kunde hoppas, men några tiotal annonser finns där i alla fall gällande allt från datorprogram till vinterdäck och sommarstugor.

NETTOri www.imaginet.sci.fi/nettori
Blanketten som skall fyllas i för en egen annons ser lite avskräckande ut med sina tolv fält men rätt många förefaller ha fyllt i den. Om webbräknaren på första sidan är något att lita på har NETTOri haft över 20 000 besök det senaste halvåret och för tillfället finns där 100-200 annonser. Du kan se annonserna i någon av de tjugo kategorierna eller söka bland alla annonser med hjälp av sökord. NETTOri är reklamfinansierad men aning långsam.

Paikallispörssi www.finhost.fi/pp
Paikallispörssi är ännu en traditionell köp och sälj tidning som hoppat in på Internet, och i stor hast ser det ut som. Fungerar gör Paikallispörrsi i alla fall. Genom att fylla i en mycket enkel blankett för du in din egen annons och under rubriken "lue ilmoituksia" kommer du till en sida där alla annonser räknas upp i en enda lång rad. För tillfället finns här något i stil med 100 annonser.

YachtingWeb - Markkinat www.marnet.fi/yweb/market
Tänkt köpa eller sälja en båt? I så fall skall du kika på YachtingWebs marknadskanal. På de här stiliga sidorna kan du enkelt föra in en egen annons om du vill sälja, köpa eller byta något som har med båtar att göra. Båthandeln förefaller vara livlig hösten till trots, eller kanske just därför, och annonserna är kronologiskt ordnade så man kan börja med de färskaste.

Ilmo www.infopark.sci.fi/ilmo
Sidorna är välorganiserade men visas ibland i "rå" form, dvs alla HTML instruktioner visas också. Detta kan vara anledningen till att det är rätt så skralt med annonsörer här, men allt ser i övrigt mycket proffsigt och välorganiserat ut. Bakom det här projektet står bland annat Tammerfors universitets "hypermedialaboratorium".Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.