www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: tidtabeller
Publicerad i Hufvudstadsbladet 13.10.1996
På nätet: tidtabeller


Jag åker fortfarande tåg enligt en ficktidtabell som upphörde att gälla vid årsskiftet. Som tur är finns det färska tågtidtabeller på webben som jag ibland kan snegla på. Faktum är att det finns en hel del tidtabeller på webben och till skillnad från min ficktidtabell är de alltid färska.

VR www.vr.fi/heo/aikas.htm
"Lika råddigt som deras tryckta tidtabeller", sa en vän som tipsade mig om adressen. Själv gillar jag VRs tryckta tidtabell och för de som är vana vid den tryckta versionen är det enkelt att hitta i webbversionen för de är identiskt organiserade. Utöver fjärrtågen och de internationella tågturerna finns här också tidtabellerna för VRs närtrafik inom Helsingforsregionen. All information är naturligtvis på svenska.

ExpressBus www.okanecom.fi/ExpressBus/aikataul.htm
Till skillnad från VR har ExpressBus inte någon information på svenska men chaufförerna brukar besvära sig att tacka kunderna på såväl svenska som finska och överträffar därmed de flesta av VRs konduktörer och lokförare så det jämnar väl ut sig i längden.
ExpressBus har lyckats organisera sitt stora antal rutter väl; 14 regioner räknas upp och genom att klicka på rätt region får användaren upp en lista på alla rutter som går genom regionen. De är också möjligt att se en lista över de viktigaste städerna ExpressBus åker genom och få en lista på rutter som går genom en viss stad.

Vägverket www.tieh.fi/
Om du tänkt resa med bil behöver du inga tidtabeller men vägverket kanske ändå har något av intresse. Här finns de stora vägarbetena uppräknade, väderinformation för de större vägarna som uppdateras två gånger i timmen och prognoser om veckoslutstrafiken. Dagtid finns här också information om trafiksituationen i huvudstadsregionen och om du tänkt åka över till Ryssland kan det vara av intresse att ta en titt på en färsk videobild av långtradarkön vid Vaalima-gränsstation. Om du tänkt åka någon ny rutt kanske du är intresserad av en avstånds- och körtidstabell som omfattar rätt många. Och visst finns här tidtabeller också; färjtidtabeller för landets alla färjor.

Silja Line www.silja.fi/rs12.htm
Om du tillhör de som vallfärdar till Tallin är den här adressen säkert av intresse. Utöver Tallin-tidtabellerna finns också tidtabellerna för Helsingfors-Stockholm, Åbo-Mariehamn-Stockholm, Vasatrafiken och Helsingfors-Travemünde.

Finnair www.finnair.fi/operat.htm
En genialt enkelt system: i en lista väljer du vilken stad du vill åka från och i en annan vilken stad du vill åka till. Mindre genialt är att alla städer, från "Turku" till "Kuala Lumpur" finns i samma lista så man får bläddra en stund. När du funnit dina två städer klickar på du "OK" och får upp en tidtabell över direktflygen mellan de två städerna (tyvärr finns det dock inga direktflyg mellan Åbo och Kula Lumpur).
Utöver tidtabellerna finns här desvärre också prisuppgifter.

Helsingfors stads trafikverk www.hel.fi/~HKL/sindex.html
Om du som jag inte riktigt hade råd med en flygbiljett kanske vi får nöja oss med en mer budgetvänlig resebiljett från Helsingfors stads trafikverk istället. Här finns all information på god svenska och tidtabeller finns för spårvagnar, bussar, lokaltåg, metro och båtarna till Sveaborg. Och inte nog med det, alla dessa tidtabeller finns samlade i ett program som du kan ladda över till din egen dator för att snabbt och enkelt kunna använda utan att behöva vara inkopplad på Internet. Programmet fungerar på de flesta PCn med Windows.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.