www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: serier
Publicerad i Hufvudstadsbladet 29.09.1996
På nätet: serier


Tillhör du de som börjar dagen med att läsa serierna i morgontidningen? Varför inte också börja dagen på nätet med några serier?

Mafalda
/ng.netgate.net/~alvaro/mafalda/mafalda.htm
Min personliga favoritserie är utan tvekan Mafalda av Argentinska Quino (Joaquin Salvador Lavado). Trots att Quino ritade Mafalda mellan åren 1964 och 1973 publiceras serien fortfarande i tidningar även här i Finland och naturligtvis finns Mafalda också på Internet.
Serierna på "Al's Mafalda Page" har spanska pratbubblor men texten finns översatt till Engelska under serierutorna.

Dilbert
www.unitedmedia.com/comics/dilbert
Den mest legendariska serien på Internet är helt klart Dilbert av före detta programmeraren Scott Adams. Datoringenjören Dilbert och hans ambitiösa hund Dogbert tilltalar speciellt inbitna datoranvändare. Dilbert publicera numera även i en tidning här i Finland men den finska översättningen har fått kritik.

Calvin & Hobbes
www.uexpress.com/ups/comics/
Det råder ingen tvivel om hur populära Kalle och Hobben är och följaktligen finns det också, eller snarare fanns, tiotals webbsidor med K&H material. Universal Press Syndicate som äger rättigheterna till serien har dock nyligen sänt ut brev till de som upprätthåller de populäraste webbsidorna och bett dem lägga ned sidorna för att inte bryta mot upphovsmannarätten. Den enda lagliga K&H sidan är UPS:s egen, men den är också riktigt bra och innehåller ungefär 40 C&H serier och dessutom många andra serier, bland annat Garfield.

The many deaths of Norman Spittal
www.jbanx.com
Humor av det mörkaste slaget, vulgär brittisk ironi med en överdriven visuell stillsamhet. Jeremy Banxs svartvita teckningar har allt som behövs för att uppnå kultstatus. Här finns ett tiotal bilder med olika teman som reklam för Banxs böcker.

Netboy
netboy.com
Stafford Huylers Netboy var den första populära serien som publicerades enbart på Internet. Ämnet kretsar också kring just Internet och datateknik och har en surrealistisk vinkling.

Mr. Boffo
www.mrboffo.com
Joe Martins Mr. Boffo är en daglig serie på Internet. En väl tecknad och rolig serie utan större filosofiska anspråk men en viss samhällskritik kan ändå skönjas. Det är också möjligt att köpa originalteckningarna och av priset att döma (250 - 750 dollar) är Martin en god serietecknare.

Lily Wong
www.asiaonline.net/lilywong/
Kanske en aning sexistiskt i en nordbos ögon men Larry Feigns dagliga serie om Hong Kong sekreteraren Lily Wong har vunnit Amnesty Internationals presspris. Serien är oerhört popullär, har vunnit mängder med priser och översätts till sex språk. Här finns alltid dagens serie och den gångna veckans.

Inkwell
www.unitedmedia.com/inkwell/
De som gillar politiska karikatyrteckningar skall besöka Inkwell. Det här är en samling med ett dussin av USAs främsta karikatyrtecknare och deras alster. Redan Henry Paynes steg-för-steg guide till hur man ritar de politiska kändisarna är väl värt ett besök.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.