www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: bilar
Publicerad i Hufvudstadsbladet 08.09.1996
På nätet: bilar


De flesta biltillverkare, även östeuropeiska, upprätthåller hemsidor på Internet. I Finland upprätthåller sex importörer officiella hemsidor som täcker tio bilmärken.

Renault www.renault.fi
Renault kör hårt, uttryckligen, med sina Formula 1 framgångar och drar gärna paralleller till sina personbilar. Redan logot på första sidan föreställer en F1 bil och här finns mycket information om Renaults F1 engagemang, bland annat att en F1 motor kostar lika mycket som 29 Renault Twingo, dvs två miljoner mark. Av större betydelse är kanske ändå den stiliga och informationsrika listan över Renaults olika personbilsmodeller och den heltäckande listan över återförsäljare runtom i landet. Här finns också en avancerad "bytesbilbörs" där användaren kan få information om bilar av önskad modell och i lämplig prisklass som finns till salu i hemtrakten.

Volvo www.volvo.fi
Inte fullt lika stilig som den internationella Volvo-sidan men helt imponerande i alla fall. Samarbetet med Renault märks för här finns samma lista över återförsäljare runt om i landet och samma "bytesbilbörs" som under www.renault.fi. Volvo försöker också associera sina bilar till sport men har till skillnad från Renault inte översatt material utan länkat till engelskspråkig information på hemsidan i Sverige. Under listan över modeller finns en helt otrolig mängd med information men den mest avancerade, som tekniska detaljer i motorn och så vidare, länkas likaså till engelskspråkig information i Sverige. Det speciella på sidan är information om tre fristående föreningar för Volvoentusiaster i landet.

Ford www.ford.fi
Utgångsbilden på 65 kB är inte rolig om man rör sig på Internet via ett vanligt modem och hela sidan ger ett lite oklarare intryck än konkurrenterna. Här finns naturligtvis information om olika Ford modeller och en lista över återförsäljare. Hos Ford anses det tydligen att säkerhet är det viktigaste försäljningsargumentet för information om det ämnet finns först men även information om finansieringsmöjligheter passar importören på att köra fram.

Nissan nissan.inet.fi
Ännu mer tidsödande grafik än hos Ford men så är sidorna också mycket stiliga. Det här är helt klart gjort av någon mästare på tryckalster men www tekniken är inte den bästa. Nåväl, här finns information om modeller och återförsäljare och även information om finansiering har fått en framstående plats. Kanske inte den mest omfattande informationen men i det stiligaste paketet.

Vehoi www.veho.fi
Veho importerar Mercedes, BMW och Honda. Layouten följer den gamla principen "en stor bild överst och all text under den" och är inte speciellt inbjudande. Informationen om de olika modellerna är i minsta laget, precis som all annan information på sidorna. Prisuppgifter finns dock i stora mängder tillsammans med information om finansiering.

Italko www.italkon.fi
Italkon importerar Fiat, Alfa Romeo och Lancia. Designen på sidorna är den man kunde vänta sig hos en importör av Italienska sportbilar; mycket rött och många linjer. Här finns information om de olika märkenas olika modeller, såväl allmän information som teknisk information och prisuppgifter. Här finns också listor över återförsäljare. Informationen är välorganiserad och lockar besökaren att ta del av ännu mer information.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.