www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: partier
Publicerad i Hufvudstadsbladet 01.09.1996
På nätet: partier


EUs parlamentsval närmar sig och de politiska partierna har börjat skramla vapen. Låt oss ta en titt på vilka partier som finns var på nätet, och i vilken form.

Centern www.tietotie.fi/Keskusta/
På svenska erbjuder Centern två långa texter under rubrikerna "från motsatsförhållanden till nationellt samarbete" och "Centerns arbetsreform".
På finska är materialet däremot enormt. Här finns historik och aktualiteter, komplett med mängder av nedskrivna tal och protokoll. Här finns också kontaktuppgifter mängder av program. De enda personer som presenteras är dock Esko Aho, Olli Rehn och Paavo Väyrynen. Ahos sida är dessutom fruktansvärt torr.

De Gröna www.kaapeli.fi/~vihreat
Det svenska materialet, som kommer som tredje alternativ efter det finska och engelska, innehåller tre länkar till finska sidor. Man skulle nästan kunna säga att De Gröna inte har någon som helst information på svenska.
Vill man se De Grönas nuvarande EU parlamentariker, partiprogram eller kandidater inför Europeiska parlamentsvalet så får man göra det på finska.

Kokoomus www.kokoomus.fi
"Vastuuta koko Suomesta", men bara på finska. Via de engelska sidorna kan man dock komma till vissa strösidor på svenska. Det här är en av de stiligare partihemsidorna men den vanliga information om partiprogram och kandidater. Det som verkligen sätter nya standarder är i alla fall "Virtuaalikokoomus". Virtuaalikokoomus är en "lokalavdelning" inom moderorganisationen och fungerar via Internet. Medlemmarna håller kontakt med partiet, deltar i möten och röstar via Internet.

Kristliga Förbundet www.kaapeli.fi/~skl
Till och med IKL har skrivit ut sitt namn på svenska, men inte Kristliga förbundet. Här finns inte ett ord på svenska men nog en omfattande sammanfattning på engelska. Sidmakarna har valt gråa bakgrundsmönster för alla sidorna och det är passande. Mängden av information kan man däremot inte klaga på för här finns såväl en lista över kommande händelser som partiprogram och nedskrivna tal och ställningstaganden. Dessutom kan man berömma förbundet för att så många av de personer som figurerar på sidorna har e-post adresser.

Patriotiska national förbundet http://kauhajoki.fi/~ikl
Redan på första sidan finns två kartor av Finland där gränserna är dragna så att man lätt förstår att en och annan rysk politiker bli upprörd. Även förbundets eurokandidat har som en punkt i sitt program att "återställa" Finlands gränser. Speciellt mycket material på svenska har väl ingen väntat sig av Isänmaallinen Kansallis-Liitto-IKL-ry (jodå, såhär skrivs det) men de har i alla fall satt ut sitt namn på svenska. Utöver förbundet eurovalskandidat finns här mest information om förbundet, vad det eftersträvar och representerar.

SDP www.sdp.fi
När inte ens jättepartiet SDP har mer än partinamnet på svenska börjar det se illa ut. Själva hemsidan är enkel och överskådlig utan länkar hit och dit. Några av kandidaterna har personliga hemsidor men de tycks alla vara gjorda på eget initiativ utan större målsättningar. Naturligtvis finns här också allt det vanliga såsom program, proklamationer och ställningstaganden.
Hemsidan har inga direkta iögonstickande brister men med tanke på partiets storlek hade man kunnat vänta sig lite mer.

SFP www.sfp.fi
Svenska Folkpartiet har rätt nyligen dykt upp på nätet efter vissa adressproblem. Den karakteristiska gula färgen och nyckelpigan är ett genomgående tema. Jämfört med hemsidor överlag är SFPs inte speciellt imponerande men i jämförelse med de övriga partiernas är den en av de bästa. Här finns allmän information, organisation, partiprogram, minister- och riksdagsgruppen och så vidare. Grafiken är dessutom berömligt snabb. Här presenterar sig också Svensk Ungdom och Svenska Kvinnoförbundet kortfattat.

Ungfinnarna www.nuorsuom.fi
Ungfinnarnas hemsida har formen av en tidskrift som går under namnet "Live!". I praktiken påminner ungfinnarnas tidningsinspirerade hemsida långt om de traditionella hemsidorna. Här finns dock typiska tidningsdrag såsom kolumner och tidningsliknande artiklar. Förstasidan är en aning avskräckande men de olika artiklarna och kolumnerna har en enkel men stilig och mycket tilltalande layout.

Alternativ till EU http://www.kaapeli.fi/~veu/
Jag är inte säker på om "Vaihtoehto EU:lle" har något svenskt namn och deras hemsida ger ingen klarhet i frågan. VEUs hemsida består egentligen enbart av en kort inledning och en samling EU kritiska artiklar. En enkel men säkerligen funktionell hemsida. Stora mängder av nya anhängare kommer hemsidan däremot knappast att samla.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.