Dags att gömma undan de vita tennisstrumporna och ta en titt på kulturens tungviktsklass: opera.
Finlands nationalopera www.kolumbus.fi/opera/svenska.htm
Byggnaden må se ut som en båtterminal, men hemsidan är stilig. Väl spenderade skattepengar! Sidorna är fyllda med små fotografier och grafik.
Här presenteras såväl själva nationaloperan som alla operor, baletter och konserter som framförs. Det är också möjligt att kontrollera biljettpriser och hur man bokar biljetter. Detta är första gången jag stött på en hemsida i Finland där ALL information på finska också finns på svenska, och dessutom på god svenska.
Folkoperan www.folkoperan.se
Folkoperan är stolta över att de framför kända verk så att nackhåren att resa sig på gamla operatraditionaliser men även gamla webbtraditionalister reagerar. Sidorna är svårläsliga och lider av många tekniska missöden.
Operan presenterar sig och de virtuella besökarna kan göra likadant i gästboken. Här finns också ett arkiv över Folkoperans tidigare produktioner och naturligtvis information om aktuella produktioner.
Atlanta Opera Isotropic.com/atlopera/ophome.html
Nu när kroppskulturens värsta spektakel dragit vidare kanske vi kan uppmärksamma Atlantas berömda opera. På hemsidan finns operans historik, säsongens program och detaljerad information om de olika operorna och människorna bakom dem. En ypperlig detalj som gör att hemsidan skiljer sig från mängden är "Opera 101" som är en lista över 101 ord och termer i samband med opera. Endast i USA beskrivs "encore" som "Play it again, sam".
La Scala lascala.milano.it/
Trots att den engelska informationen fortfarande är bristfällig kan man inte riktigt förbise La Scala om man skriver om operor på nätet. Videoklippen av La Traviata från 1993 och ljudklippen av Placido Domingo når över språkgränserna. Viss information finns ändå på engelska, bland annat en biografi om dirigenten Riccardo Muti och fler texter på engelska är på kommande.
Operabase operabase.com
Över 300 operabyggnader och festivaler runtom i världen samlade i ett register. Här kan man till exempel enkelt kontrollera vad som sker på operafrontern i norden, såväl i Vasa, Tammerfors och Nyslott som i Bergen, Umeå och Reykjavik. Det är också möjligt att söka efter en speciell föreställning utgående från kriterier som titel, datum, kompositör och så vidare. Här finns också interaktiva kartor över olika världsdelar där ett klick på kartan leder dig vidare till information om den valda operatillställningen.
Richard Wagner Archive www.utu.fi/~hansalmi/wagner.html
Mängder av material om en stor kompositör (13 operor) och allt är dessutom sammanställt av den finländske historikern Hannu Salmi. Utöver Hannu Salmis egna texter om Wagner finns här också översatta brev och biografier. Wagner skrev över 200 böcker och 10 000 brev. Några av böckerna finns kompletta på hemsidan men tyvärr enbart på tyska. Det mest intressanta är kanske Salmis samling med citat från Wagners brev som ger en bild av varför Wagner förknippats med nästan alla större politiska och ideologiska trender i tyskland.
Phantom of the Opera phantom.skywalk.com/
Andrew Lloyd Webber, musikalernas Bill Gates, gjorde "Phantom of the Opera" till en jättesuccé och en jättesuccé behöver en egen hemsida. Här finns en lång och intressant text om Gaston Leroux som skrev romanen i början av seklet och information om "fantom"-produktioner runtom i världen. Här finns också gott om bilder och även ljudklipp från olika produktioner genom tiderna.
Här kan den intresserade enkelt få timmar att gå.
Carl-Magnus Dumell