www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: kommuner
Publicerad i Hufvudstadsbladet 04.08.1996
På nätet: kommuner


Finland har höga ambitioner när det gäller att utveckla landet till ett högteknologiskt informationssamhälle. Men hur långt har vi egentligen kommit? Låt oss ta en titt på de kommuner som erbjuder information på svenska via sina hemsidor.

Ekenäs www.surfnet.fi/ekenas
Blå text på grön bakgrund! Om man trots allt lyckas läsa vad här står så hittar man tre bilder från staden och länkar till en skola och fem företag. Det enda positiva är att bilderna bearbetats så att de snabbt kan ses även med ett långsamt modem.
Senast uppdaterad: 10 veckor sedan.
Omdöme: Långt kvar.

Esbo www.espoo.fi/espoo/2ndpsw.htm
Snygg layout, vackra bilder, lagom långa texter, fina formuleringar och mycket information. Tyvärr finns här inget som lockar besökaren att ta del av materialet för första sidan är den enda som är tråkig.
Senast uppdaterad: 1995 ?
Omdöme: Steril perfektionism.

Hangö www.hanko.fi
På Hangös hemsida finns en utmärkt händelsekalender som andra kommuner kunde ta lärdom av. Här presenteras också Fästningsmuseet och Hangö Sommaruni. Här finns också en länklista till företag och föreningar i staden och en samling bilder från staden.
Senast uppdaterad: 1 vecka sedan.
Omdöme: råddig men trevlig.

Helsingfors www.hel.fi/svenska/
Det här är service i webbformat. Medan andra städer och kommuner endast försöker visa att de finns till så erbjuder Helsingfors stad nyttig information för såväl stadsborna som besökare. Här finns allt från kartor och tidtabeller till information om vart du skall vända dig när du glömt väskan i spårvagnen eller om du misstänker att du smittats av HIV.
Senast uppdaterad: framgår ej.
Omdöme: Stilig, informativ och omfattande.

Karis www.surfnet.fi/karis/index.html
"Mera info snart..." och "senast uppdaterad 12.11.95" passar inte riktigt ihop, inte nu längre i alla fall. Det enda som finns är ett foto av Karis tågstation och en länk till Lions i Karis. Kom igen, Annika!
Senast uppdaterad: 38 veckor sedan!
Omdöme: Beklämmande.

Korsholm www.kustnet.fi/~korsholm
Ett tipps till kommuner som saknar hemsida: gör som Korsholm och be era högstadieelever fixa en åt er. Här finns mer information än på de flesta andra kommuners hemsidor tillsammans och på fyra språk.
Senast uppdaterad: framgår ej.
Omdöme: Imponerande.

Lovisa home.kolumbus.fi/~lovkaup/welcomes.htm
Lovisas hemsida är klart turistinriktad med en lista över sommarevenemang, sevärdheter och skärgårdskryssningar. Utöver det här finns endast en kort historik och en torr siffercentrerad sida som går under betäckningen allmän information.
Senast uppdaterad: framgår ej.
Omdöme: Ok.

Nykarleby www.multi.fi/Nykarleby
Nykarlebyborna har kanske tagit Helsingin Sanomats artikel om Finlands lyckligaste stad lite väl på allvar. En trevlig stad är det i alla fall och detsamma kan man säga om stadens hemsida. Här finns mycket turistinformation och många föredragningslistor och protokoll för de som vill hålla ett öga på vad som försegår i staden.
Senast uppdaterad: 6 veckor sedan.
Omdöme: Bra.

Vasa www.vaasa.fi/index_sv.htm
Det här är som Helsingfors och Esbos hemsidor tillsammans: en vacker reklambroschyr för icke ortsbor och en informativ serviceguide för stadsborna. Materialet är naturligtvis inte fullt lika omfattande som på Helsingfors stads hemsida, men det är inte heller själva staden.
Senast uppdaterad: 1 vecka sedan.
Omdöme: Soligt!

Åbo www.turku.fi/welcomes.html
Ingen fröjd för ögat men finns information. Som vissa andra städer erbjuder Åbo information på fem språk men här är det femte inte franska utan ryska.
Det svenska materialet ser lovande ut men mycket är i själva verket länkar till finska sidor. Delar av det svenska materialet är också i stil med "Fotos från Åbo".
Senast uppdaterad: framgår ej.
Omdöme: Amatörmässig.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.