www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: rymden
Publicerad i Hufvudstadsbladet 28.07.1996
På nätet: rymden


Medan alla andra försöker följa med OS via Internet och gör www.olympic.ibm.org olidligt långsam så ska vi rikta våra blickar lite längre och ta oss en titt på UFOn, rymdvarelser och sånt.

SETI Institute www.seti-inst.edu
Mer respektabelt en såhär blir jakten på utomjordingar inte.
Seti (Search for Extra Terrestrial Intelligence) betyder "sökande av utomjordisk intelligens" och SETI Institute är den ledande vetenskapliga organisationen på området. Idag analyserar datorer kontinuerligt alla frekvenser mellan 1 000 och 3 000 MHz i hopp om att finna konstgjorda signaler. Trots att inga intressanta signaler ännu observerats innehåller hemsidan sådana mängder med intressant och lättförståeligt material att alla som någon gång funderat på liv utanför jorden har orsak att stifta bekantskap med SETI institutet.

Suomen Ufotutkijat ry www.sci.fi/~pob41/sufotute.htm
Om vi känner oss nedslagna av att 35 år av vetenskapliga SETI projekt inte lyckats frambringa ett enda tecken på utomjordisk intelligens så kan vi gå vidare till Finlands Ufoforskare som får in hundratals UFO observationer varje år. Enligt ufoforskarna har var tionde finländare sett UFOn.
Här finns i alla fall en mycket omfattande länklista till hundratals UFO relaterade hemsidor.

UFO Sverige www.algonet.se/~ufo/
Ufo Sverige är vetenskapligt inriktat och samarbetar med såväl Försvarets forskningsanstalt och Svenska Meteorologiska och Hydrologiska Institutet.
Här finns mycket intressant information om UFO observationer mot en såväl psykologisk, sociologisk och mytologisk bakgrund. Här finns också roliga artiklar som den om hur amerikanska skvallerpressen dikterar upp ufo historier. De svenska flickorna Ula Gulstead och Gretchen Ullman från University of Sweden blev gravida med rymdman och polisen Alan Aschan bevittnade händelsen skrev amerikanska The Sun i november 1985.

European Space Agency www.esrin.esa.it
Varje Europé med självkänsla borde besöka Europas motsvarighet till Nasa. ESA är i första hand känt som ett lågpris fraktbolag som skjuter upp satelliter men de sysslar med mycket mer än så. Här finns också länkar till mängder av nationella rymdorganisationer.

Nasa www.nasa.gov
Nasa är en veteran såväl i rymden som på Internet och de flesta organisationers hemsidor bleknar vid jämförelse. Detta är sidor som kan fängsla såväl den som värnar om naturen som den teknikfrälste. Här finns allt från informationspaket för lärare om oceaner till de senaste experimentella rymdfarkosterna. Här finns naturligtvis också historiska fotografier och de senaste bilderna från rymdteleskopet Hubble.

International Space Station issa-www.jsc.nasa.gov/
De som följer med TV serien Babylon 5 kommer att känna igen sig i de otaliga beskrivningarna av en bemannad rymdstation som kan föra samman världens folk och stärka freden. Nasa som huvudaktören i projektet att bygga ut den gamla sovjetiska MIR stationen till en stor internationell station går ibland till överdrift i sina försök att motivera projektet. "Den internationella rymdstationen är en katalysator för fred, internationellt samarbete och en kraftfull symbol för USAs ledarskap vid det kalla krigets slut."
Hemsidan är i alla fall späckad med information och väl värd ett besök.

Roswell Declaration www.roswell.org
En av de mest kända UFO incidenterna någonsin inträffade 1947 i USA. Enligt flygvapnet var det frågan om en väderbalong men många tror att det var ett UFO som störtade och omhändertogs av militären. Denna så kallade "Roswell incidenten" tycks alltid vara lika aktuell och nyligen såg vi även i Finland en "dokumentär" där kropparna från UFOn obducerades av militären.
Om konspirationsteorier vore en religion så skulle denna hemsida vara en helig skrift.

United Nations Office for Outer Space Affairs ftp://ecf.hq.eso.org/pub/un/un-homepage.html
Förenta Nationernas "rymdavdelning" bistår utvecklingsländer som vill komma igång med rymdforskning och utgör ett forum för internationella politiska och juridiska diskussioner om rymden. Någongång 1978 fattade FN ett beryktat beslut om UFOn och det står att läsa under "övriga aktiviteter". FNs meddelande till eventuella utomjordiska civilisationer finns däremot inte i www form utan måste beställas från Österrike. Konspiraton!

Star Trek www.startrek.msn.com
De säkraste rymdvarelseobservationerna gör vi på Paramounts officiella Star Trek hemsida. Tyvärr måste man vara medlem i Microsoft Network för att få full tillgång till hemsidan men viss allmän information är tillgänglig för alla.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.