På TV har meteorologerna ständigt dåliga nyheter den här sommaren och det är väl skäl nog att börja söka efter väderprognoser och -uppgifter från något annat håll?
Virtual Weather www.hyperaika.fi/weather/index-main.html
Namnet till trots är det här en samling mycket finska www-sidor men med linkar till väderrelaterade hemsidor runtom i världen. Här finns allt från bilder av vädret på några orter i landet till olika internationella och nationella organisationers väderleksprognoser för Finland och specialkartor som snötäcket i Finland (jodå, i Lappland har du just nu upp till 80 kg snö per kvadratmeter). Det här är den självklara startpunkten för den som är intresserad av väder.
Meteorologiska institutet www.fmi.fi
Någonstans bland alla dessa länkar som leder fram och tillbaks i det råddiga materialet skall det finnas en kort textbaserad väderprognos och en traditionell väderkarta men efter en halv timmes sökande gav jag upp. Här finns dock omfattande allmän information om otsonskiktet och dagligen uppdaterade uv-index för olika städer i Finland och runtom i världen. Här finns också allmän information om meteorologiska institutet och hur väderprognoserna kommer till.
Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut www.smhi.se
Det roligaste jag sett på någon väderrelaterad hemsida är SMHIs "Hur man tolkar moln" som är en enkel kurs i hur man kan lära sig att förutsäga vädret genom att iaktta moln.
Ironiskt nog erbjuder SMHI lokala prognoser för Finland som man inte hittar på någon finsk www-sida. Prognoserna täcker alla 287 svenska orter och 442 utländska. Bland de utländska orterna finns femdygnsprognoser för 13 orter i Finland, bland annat Karleby, Hangö, Helsingfors, Mariehamn, Åbo och Vasa.
Tyvärr har även SMHI lyckats gömma undan sina väderprognoser, de finns på adressen "http://duk.public.se/smhi".
Rundradions TV-nyheter www.yle.fi/tvuutiset/saa.html
I och för sig är det ju precis samma prognoser vi hittar här som vi med besvikelse ser på TV varje dag, men här finns lite annat också som TV-meteorologins historia och presentation av dagens TV-meteorologer.
Den mycket stiliga väderkartan med prognosen för morgondagen uppdateras tyvärr endast en gång per dag och det är klockan 17.
MTV3s nyheter www.mtv3.fi/uutiset
Även MTV har väderprognoser men deras sida begränsar sig till det väsentliga: Dagens och morgondagens väderprognos i några meningar och tre väderkartor. Informationen uppdateras varje morgon och kartorna visar vädersituationen under förmiddagen, eftermiddagen och följande morgon.
Meteorologiska institutionen cumulus.helsinki.fi
Helsingfors Universitets meteorologiska institut bjuder på en väderradarbild över södra Finland som uppdateras varje timme. Bilden är en tydlig karta och regnområdena är utmärkta som svaga färgytor där färgen anger hur kraftigt regnfall det är frågan om. Precisionen är förbluffande och regnområdena tycks vara angivna med några kilometers noggrannhet.
Vägverket www.tieh.fi
Var tredje timme uppdaterar vägverket sin information över luft- och yttempreraturer, före samt eventuellt regn längs huvudlederna. I övrigt finns en regelbundet uppdaterad videobild av långtradarkön vid Vaalima tullstation, en lista över pågående vägarbeten och över körtider mellan olika orter och olika färjors tidtabeller. Dagstid finns här också information om huvudstadsregionens trafiksituation.
CNN Weather www.cnn.com/WEATHER/index.html
Den bästa amerikanska källan för internationella väderprognoser kommer från marknadsledaren på TV-nyheter: CNN.
Här hittar vi fyradagars väderprognoser för över 100 städer utanför USA, och 300 i USA. De lokala väderprognoserna är i textform men det går också att få såväl en vanlig väderkarta som en satellitbild för hela Europa. De textbaserade lokala prognoserna och den ritade väderkartan uppdateras var tolfte timme men satellitbilden uppdateras varje timme.
Baltic Sea Alg@Line www.fimr.fi/algaline/algaline.htm
Några väderprognoser bjuder Havsforskningsinstitutets BSA inte på men här finns information om algblommningen i Östersjön.
Havsforskningsinstitutet har mätinstrument på bland annat Finnjet och resultaten presenteras här tillsammans med satellitbilder. Texterna är på engelska och vetenskapligt orienterade. För den som önskar sig mer lättsmält information finns här mikroskopbilder av alla olika typer av alger som förekommer i Östersjön.
Carl-Magnus Dumell