www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: nyheter
Publicerad i Hufvudstadsbladet 3b.06.1996
På nätet: nyheter


Tidningar finns det mycket av på nätet, men hur är det med riktiga nyheter? Få tidningar erbjuder gratis omfattande och färska internationell nyheter, men de går ändå att hitta.

Reuter www.yahoo.com/headlines/current/news
En av världens största nyhetsbyråer, Reuter, erbjuder gratis färska nyheter i traditionell form: ren text. Texterna är korta men nya kommer med några minuters mellanrum. Reuters texter brukar räknas till de färskaste och mest tillförlitliga.

Assosiated Press www.globe.com/globe/cgi-bin/globe.cgi?ap/apnat.htm
AP är en av de stora respekterade nyhetsbyråerna precis som Reuter och deras Internetservice påminner också långt om Reuters. Nyheterna består enbart av text, är välsorterade och reklamfinansierade. Nyheterna uppdateras var 30 minut.

CNN www.cnn.com
Den berömda dygnet runt nyhetskanalen CNN erbjuder gratis nyheter via Internet som uppdateras ungefär en gång i timmen. Trots att CNN är en TV kanal så påminner hanteringen av nyhetsmaterialet på hemsidan långt om en dagstidning. Sidan är populär så trots att grafiken är stilig kan det löna sig att välja "enbart text" alternativet om man inte vill vänta hela kvällen.

Iltalehti www.iltalehti.fi
På Iltalehtis hemsida finns en del av den tryckta tidningens artiklar. Trots att sidan är gratis tillgänglig måste man registrera sig för att kunna läsa artiklarna. Registreringen är nödvändig för att tidningen skall kunna föra statistik över läsarna som sedan kan användas för att locka annonsörer.

The Daily Telegraph www.telegraph.co.uk
Precis som Iltalehti förutsätter The Daily Telegraph att användaren först registrerar sig trots att servicen är gratis. Electronic Telegraph som Internetservicen heter är en av de äldsta men fortfarande en av de bästa nyhetssamlingarna på nätet.

The Times www.the-times.co.uk
En av de mest omfattande nyhetssamsamlingarna på Internet är The Times och hemsidan håller den kvalitet man kan vänta sig av en av världens mest ansedda tidningar. Här finns såväl de färskaste nyheterna som arkiv över gamla nummer av tidningen.

NewsPage www.newspage.com
Newspage erbjuder nyhetssamandrag gratis åt registrerade användare, men mot en extra prenumerationsavgift blir nyhetstexterna tillgängliga i sin helhet. Den kommersiella inriktningen sätter NewsPage i en helt annan klass än de övriga nyhetssamlingarna, med nyheter från över 600 källor som täcker över 2 500 ämnen.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.