Länge var Finlands och USAs presidenter de två enda statsöverhuvudena med egna hemsidor men tiderna förändras. Låt oss ta en titt på några av presidenters och konungars hemsidor vi idag kan hitta.
Finland www.tpk.fi
Finlands president fick redan i ett tidigt skede en egen hemsida som mycket omsorgsfullt utvecklats på konstindustriella högskolan. Sidan är stilig och innehåller mycket information. Här finns personporträtt, information om presidentinstitutionen, reseprogram, tal, bilder och till och med björneborgarnas marsch.
Här är det möjligt att läsa tal om presidenten hållit, till exempel vid en lunch med Irland premiärminister och de flesta talen finns översatta till svenska. Här finns också sådant som intervjuer från utländska tidningar.
Sidan handlar inte enbart om Ahtisaari utan här finns också, till exempel, en porträttserie över Finlands presidenter genom tiderna.
Estland www.president.ee
Medan adressen till vår egen presidents hemsida närmast för tankarna till någon frivillig brandkår så finner vi Estlands president Lennart Meri på en lite mer respektingivande adress. Med undantag av adressen så påminner denna hemsida en aning om Finlands presidents men någon kopia är det inte. Den är sofistikerad men ändå stiligt enkel och här finns allt det man förväntar sig: information om presidentfamiljen, en inblick i presidentinstitutionen, slottets historia, tidningsartiklar om presidenten, tal han hållit (på estniska, engelska och tyska), pressmeddelanden och naturligtvis den obligatoriska gästboken. Dessutom finns här en överskådlig händelsekalender med länkar till bilder och tal.
USA www.whitehouse.gov
Originalet. Först, störst och bäst så som USAs presidents hemsida förväntas vara, komplett med animationer av två fladdrande "Stars and Stripes". Nå, omfattande är den i alla fall. Här finns all information du någonsin kan komma på att begära om såväl presidenten som vicepresidenten med familjer. Här finns också information om gångna "första familjer", bilder på de många konstverk som pryder Vita Huset och dessutom är det möjligt att följa med på en virtuell guidad rundtur genom detta berömda hus. Den interaktiva medborgarhandboken är kanske inte av något större intresse för finländare men i Vita Husets virtuella bibliotek som är fyllt med dokument, tal och bilder kan även en finländare finna något intressant.
Kroatien www.predsjednik.hr
I skarp kontrast till Vita Husets hemsida står Kroatiens presidents hemsida. Trots att den fungerat sedan maj i fjol så ger det ensamma statsvapnet och de få anförandena till nationen och nedskrivna presskonferenserna ett spartanskt, rentav dött intryck. Det enda livstecknet är sidan med pressmeddelanden där 10-20 pressmeddelanden arkiverats för varje månad. Allt material tycks finnas på såväl kroatiska som engelska.
Thailand sunsite.au.ac.th/thailand/Royal.html
Thailands mycket omtyckta kungafamilj nådde nyligen över nyhetströskeln när kung Rama IX fyllde 50 år. Hemsidan innehåller omfattande biografier över kungafamiljens sex centrala medlemmar. Det är uppenbart att familjen är mycket omtyckt för läsaren förväntas ha omfattande kunskaper om familjens släktträd för att kunna hänga med i texterna som alla är på engelska.
Jordanien petra.nic.gov.jo/royalfam/roytree.html
En annan, åtminstone i väst, omtyckt kungafamilj är Jordaniens. Denna hemsida börjar med ett stiligt och omfattande släktträd från vilken man sedan kan välja mer information om någon av familjens viktigaste medlemmar, till exempel kung Hussein. På det hela taget en snäv men stilig hemsida som begränsar sig till korta personporträtt. I kombination men den omfattande ekonomiska och politiska informationen om Jordanien som också finns på "http://petra.nic.gov.jo" gör den sig väl.
Saudi Arabien imedl.saudi.net/gov_profile/profile_king.html
En betydligt mer kritiserad konung är Saudiarabiens kung Fahd Bin Abdul Aziz Al-Saud som nyligen figurerade i finländska tidningar efter rykten om hans dåliga hälsa. Kung Fahds mycket positiva hemsida avslöjar däremot inga av de maktkamper som påstås pågå i kulisserna bland tänkbara tronarvingar men visar däremot tydligt att landet och kungen är ett.
Biografin ger all ära, och lite till, av landets sociala och ekonomiska framsteg åt konungen själv.
Även om den demokratiska utvecklingen blivit efter så måste man beundra den övriga utvecklingen. När Fahd 1953 tillträdde som landets första utbildningsminister fanns det ett gymnasium i hela landet. I dag har Saudiarabien 3,2 miljoner studerande i sju universitet, 83 läroverk och över 18 000 grundskolor.
Carl-Magnus Dumell