Via internet är det möjligt att komma åt mängder av gratisprogram, och för att lyckas med det behöver du endast en fungerande www-läsare och den här artikeln.
Innan vi ger oss in på det här äventyret är det skäl att reda ut något som brukar föranleda mycket förvirring: skillnaden mellan www och Internet.
Om vi liknar Internet vid världens telefonnät så skulle www bäst motsvara faxmaskinerna. Precis som telefax är ett system för att skicka bilder och text över telefonnätet så är www ett system för att skicka bilder och text över Internet. Trots att www är ett mycket populärt system för att överföra saker och ting via Internet så är det inte det enda systemet. Ett annat system är FTP (File Transfer Protocol) som används för att överföra, till exempel, datorprogram.
Som du kanske noterat skrivs www adresser ibland ut med ett extra "http://" framför, och om du lämnar bort det när du skriver in adressen i din www-läsare så sätter www-läsaren själv dit det. Detta "http://" betyder att kontakten till adressen (=datorn) du skrivit in skall ske enligt "www-systemet". De flesta www-läsare klarar också av andra system, pröva till exempel att skriva in "ftp://ftp.funet.fi".
Med hjälpa av FTP kan du kopiera enskilda filer (bilder, texter, ljud, eller datorprogram) från den andra datorns hårdskiva till din egen dator.
Filerna är ofta hierarkiskt ordnade i olika bibliotek (directories / folders). Genom att klicka på ett bibliotek får de fram de filer och eventuella nya underbibliotek som fanns i biblioteket du klickade på och genom att klicka på en fil så kopieras den till din dator. Allt det material som är ämnat för allmänheten brukar finnas i biblioteket "pub" (som i public).
Om du till exempel söker musikprogram till en Atari på "ftp://ftp.funet.fi" så kan du klicka på biblioteket "pub" varvid du får upp en ny lista med bibliotek, där klickar du på "atari" och därefter klickar du på biblioteket "music". Denna hierarki av bibliotek kan skrivas "pub/atari/music". Funet har för övrigt en av de bästa programsamlingarna för Atari datorer.
Någon egen samling PC-program har Funet inte utan istället speglar den en rad andra FTP arkiv, dvs kopierar filer från andra arkiv, som har specialiserade samlingar med PC-program. I biblioteket "pub/mirrors" finns en rad bibliotek namngivna efter den dator som speglats. Det kan ta en tid att lära sig vilka speglar som innehåller vad men det är värt besväret för det är oftast mycket snabbare att hämta ett program från Funet som finns i Finland än från ursprungsdatorn som kanske finns på andra sidan Atlanten.
Ett annat berömt finländskt ftp-arkiv är "ftp://garbo.uwasa.fi" som innehåller lite ovanligare material för både PC och Mac och en hel del musikrelaterat material.
Www tar över
I och med att www ökat i popularitet har allt fler FTP-arkiv blivit tillgängliga via lättanvända www sidor. Till exempel "http://hyperarchive.lcs.mit.edu/HyperArchive/HyperArchive.html" är en behändig www sida för de som söker program till en Macintosh. Här kan du skriva in ett sökord och få en lista på program som har något med sökordet att göra och sedan välja att läsa en kort beskrivning av ett program eller ladda ned det till din egen dator. Mac användare kan också vara intresserade av "ftp://support.apple.com" som är Apples eget FTP arkiv. Här finns bland annat en uppdatering för MacOS 7.5 till 7.5.3 som siffrorna till trots är en märkbar uppdatering på 14 disketter. Här finns också gamla MacOS 7.0.1 i sin helhet gratis för de som använder något ännu äldre.
PC användare igen kan vända sig till "http://www.jumbo.com" som är en av de största programsamlingarna för PC datorer. Medan Jumbo försöker ha det mest så har "http://www.windows95.com" det bästa. Här ser www sidorna ut som fönster i Windows 95 och endast en handfull av de nyaste och bästa programmen inom varje kategori finns med tillsammans med en kort och klar beskrivning. Ett måste för en Windows 95 användare.
Amiga ägare igen kan inte leva utan Aminet som är ett av världens största programarkiv. Eftersom det finns så få kommersiella program, och de som finns inte når användarna eftersom det inte finns importörer och återförsäljare, är de flesta intressanta Amiga program idag gratisprogram som sprids via Aminet på Internet. De som endast behöver en dator för textbehandling har för länge sedan övergett Amigan och kvar finns de sanna fanatikerna som drömmer på maskinspråk så gratisprogrammen är ofta av hög standard och varje dag dyker det upp tiotals nya. Det finns många Aminet speglar runtom i världen och en av dem är "http://www.germany.aminet.org/aminet"
Www sökrobotar, såsom Alta Vista och Yahoo, är bekanta för de flesta Internetanvändare men nu finns också en FTP sökrobot på "http://ftpsearch.unit.no/ftpsearch". Eftersom den endast söker på filnamn, som brukar vara rätt intetsägande, så är den inte så användbar men för att hitta någon speciell fil bland världens alla FTP arkiv är den ypperlig.
Ett sista problem
Ett problem som jag hittills smidigt undvikit är att praktiskt taget alla filer som du tar ned från FTP arkiv är packade, eller komprimerade som det också kallas. Det här betyder att när programmet väl kopierats till din hårdskiva så måste du packa upp det innan du kan köra det, och för detta behöver du ett speciellt program. Dessa "uppackningsprogram" finns oftast i samma FTP arkiv som de filer du kopierat och vill packa upp och uppackarna kan naturligtvis köras direkt. Vanligtvis finns dessa program i bibliotek som heter något i stil med "pub/archivers" eller "pub/packers".
På PC sidan har ZIP monopol och filer packade med ZIP känns enkelt igen eftersom filnamnet slutar på ".ZIP". Om du använder Windows kan du hämta ned en ZIP uppackare från "http://www.winzip.com". I Windows 95 blir uppackaren en del av operativsystemet så du behöver inte mycket mer än klicka på filen du tagit ned för att packa upp den. Under Windows 3.1 är det inte mycket svårare: du startar uppackningsprogrammet och väljer vilken fil du vill packa upp på samma sätt som du väljer vilken text du vill ladda in i dit textbehandlingsprogram.
På Macintosh sidan kommer du långt om du har någon version av Stuff It som du kan hämta till exempel från redan tidigare nämnda "http://hyperarchive.lcs.mit.edu/HyperArchive/HyperArchive.html". Stuff It packade filer känns igen på slutbokstäverna ".SIT". Precis som i Windows 95 blir uppackningsprogrammet en del av operativsystemet så att de packade filerna automatiskt packas upp när du klickar på dem.
Bland Amigaanvändare används nästan uteslutet LHA som är lite krångligare att använda. LHA är ett kommando som körs i Shellen på följande vis: "lha x filnamn.lha". "Lha" är alltså kommandot, "x" betyder "extract", alltså packa upp, och "filnamn.lha" är den packade filen du vill packa upp.
Hittills har jag också talat om alla program som gratisprogram. I praktiken finns det två typer av program i FTP arkiven, "freeware" och "shareware". Det förstnämnda är gratisprogram och medan "freeware" är program som du fritt får kopiera och pröva men om du väljer att fortsätta använda det är du skyldig att betala upphovsmannen den summa som han uppger vilket vanligtvis är mellan 50 och 250 mark. Om programmet du använder är ett shareware program så är detta tydligt utmärkt. Dessutom finns det "postcardware", "giftware", "chocklatware" och så vidare där du är skyldig att skicka upphovsmannen ett vykort, choklad eller valfri present om du använder programmet regelbundet.
Det cirkulerar också olagligt en hel del kommersiella program på FTP arkiven men de brukar vara så väl fördolda att man inte behöver oroa sig för att i misstag stöta på dem.
Carl-Magnus Dumell