www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: lurvigt
Publicerad i Hufvudstadsbladet 05.05.1996
På nätet: lurvigt


Kattägare är som mor- och farföräldrar, de älskar att visa bilder på sina älsklingar, och hundägare verkar ständigt vara på jakt efter mer information om någon träningsmetod eller sjukdom. Man kan nästan fråga sig hur hund- och kattägare över huvud taget klarade sig innan det fanns Internet.

Acme Pet www.acmepet.com
Acme Pet är ett försök att samla alla husdjursentusiaster under ett tak. Oberoende av om det är söta kattbilder eller information om hur du skall klippa din papegojas naglar så det här en bra plats att börja. Acme Pet publicerar också en egen tidning, "Pet Times", på WWW. De två ledande artiklarna i maj numret behandlar medicinska problem som kan uppstå när barn växer upp med husdjur och hur vi skall sköta ålderstigna hundar. Utöver de två ledande artiklarna finns dessutom en mängd mindre och mer exotiska artiklar i stil med hur man sköter om dvärggetter.

Getting a Pet www.tezcat.com/~ermiller/getapet.html
De som planerar att skaffa en hund eller en katt kan med fördel ta sig en titt på Erin Millers "Getting a Pet". Sidan ser kanske inte så imponerande ut men låt inte det avskräcka för här finns länkar till det mest som kan vara av intresse för en blivande "förälder". Till exempel Cindy Tittle Mores hund- och kattguider hör till de bästa texter som skrivits i ämnet. Det Miller själv skrivit är kortfattat och informativt och handlar om grundläggande problem vi stöter på när vi skall skaffa husdjur; vilken ras vi skall välja och varifrån vi skall skaffa djuret.

Pet Vet www.familyinternet.com/pet/pet-vet.htm
Veterinären Lowell Ackerman som skrivit ett tiotal böcker om husdjursvård upprätthåller en hemsida med medicinsk information som berör husdjur. Pet Vet innehåller såväl allmän information om hur vi skall sköta de vanligaste husdjuren som information om typiska sjukdomar som drabbar husdjur, vilka vi kan åtgärda själva och hur, vad som kan smitta från husdjur till människa och så vidare. På Pet Vet finns också intressanta veterinärmedicinska nyhetssammandrag som säkerligen kan intressera djurvänner; allt från nya undersökningar om katters blodgrupper och hur det påverkar vård av katter till nya vetenskapliga rön om hundars kost.

Hundar www.oden.se/~jyckek
Om vi söker information på svenska så är det här den bäst platsen att börja men även här kan vi stöta på engelska, och till och med norska, texter. Den här hemsidan har inte så mycket eget material utan försöker i första hand samla olika svenska hundrelaterade hemsidor.

Finska Kennelklubben vsonic.fi/biz/kennel
"Hjälplöst" är ett ord som ligger frestande nära tillhands när jag skall försöka beskriva Finska Kennelklubbens hemsida. Här finns några stiliga bilder och en pampig historik på tre språk men inte så mycket mer. Den enda information jag kan finna handlar om den internationella "World dog show" som går av stapeln i Helsingfors om ett par år. En lite aggressivare användning av detta ypperliga informationsmedium och länkar till relaterade hemsidor vore på sin plats.

World Guide to Animal Rights www.envirolink.org/arrs/wgtar/index.html
För att inte bli beskyllda för trångsynthet skall vi också ta med den kanske främsta knutpunkten för "djurens rättigheter", nämligen World Guide to Animal Rights. Här finns kontaktuppgifter för de flesta organisationer i världen som kämpar för djurens rättigheter på ett eller annat sätt och här finns också länka till de organisationerna som finns på nätet. På WGtAR finns allt från recept för vegetarianer till information om Animal Liberation Front (Djurens Frihetsfront), ALF, som ju fick mycket mediauppmärksamhet tills motorcykelgäng och galna kor började erbjuda bättre domedagslöpsedlar.

The Amazing Cat Picture Page guild.bc.ca/~jimm/cats.html
Här finns bilder på katter och hit kan du också, gratis, skicka en bild på din egen katt så att hela världen kan beskåda den. Det här är endast en av många platser på Internet som erbjuder denna möjlighet, men TACPP är en av de populäraste med omkring 10 000 besökare varje månad. Och om du undrar varför du skulle vilja visa upp din katt för hela världen så är du knappas någon kattägare.

Dog-e-zine www.dog-e-zine.com
Det här är en elektronisk publikation som försöker hålla ordning på de hundratals och åter hundratals hundrelaterade hemsidorna på Internet. Dog-e-zine går kontinuerligt genom hemsidorna, delar in dem i kategorier och betygsätter dem. Om det du söker handlar om hundar så är det här den enklaste startpunkten.

Talk to my cat queer.slip.cs.cmu.edu/cgi-bin/talktocat
Nästan 60 000 människor har "talat" med Michael Witbrocks katt Sepia i Pittsburg via Internet. Witbrock har kopplat en Amiga, som ju har en inbyggd talsyntetisator, till Internet så nu kan vem som helst skriva in några ord på hans hemsida varefter datorn uttalar orden. Om katten råkar befinna sig i närheten så hör den meddelandet.
Det här är Internet när det är som mest meningslöst ... och roligast.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.