www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: svenska
Publicerad i Hufvudstadsbladet 31.03.1996
På nätet: svenska


Trots att engelskan är så dominerande på Internet att många amerikaner inte ens vet att andra länder är inkopplade så finns där också förvånansvärt mycket material på svenska. Det finns mycket "gränslös" information att finna i Sverige men det finns också en hel del finlandssvenskt material.

Forskningscentralen för de inhemska språken www.domlang.fi
Det tråkiga namnet till trots är detta en plats varje finlandssvensk borde vallfärda till ... regelbundet. Här finns mängder med länkar till svenskt material på nätet, allt från Nykarleby stad till Systembolagets prislista. Utöver mängder med länkar finns här även elektroniska ordböcker och -listor.

Statsrådet www.vn.fi/vn/ruotsi/index_ruotsi.html
Finland i ett nötskal. Här finns regeringsprogram, ministrar och ministerier. Till exempel trafikministeriet har mängder av information på svenska om sådana saker som förslagen till nya nationella TV- och radiokanaler och om den föreliggande förändringen av riktnumren. Tyvärr måste man gå via den finska sidan för att nå ministeriernas svenska material.

Resurslådan personal.eunet.fi/pp/niceguy/bibban
Ypperligt för lärare och elever, om än en aning begränsat. Materialet är indelat enligt undervisningsämne: under modersmål finner vi SAOL och historiska texter på fornnordiska och under miljö- och naturkunskap finner vi texter om samernas historia och bilder ur Nordens Flora.

Svenska skolnätet www.skolverket.se/skolnet/
Ett måste för alla elever och lärare. Här finns ämnessorterade länklistor och många exempel på hur Internet kan utnyttjas i skolan. Vad sägs till exempel om att dagligen följ kapten Dennis Örens världsomsegling via elektronisk post, en världsomsegling som börjar på Världsmiljödagen och som kommer att fokusera sig på bland annat FN dokumentet Barnens Rättigheter? Eller hur skulle det vara att läsa den digitala vetenskapstidsskriften "EdisoN" som riktar sig till elever i åldern 10-13?

Svenska nyheter www.chl.salk.edu/~magnus/svnytt.html
Internet beskrivs ibland som ett globalt nyhetsnätverk men Internet kan, åtminstone inte ännu, konkurrera med de traditionella massmedierna. Helt tandlöst är Internet ändå inte och om det är nyheter på svenska man söker är det här en bra plats att börja. Härifrån kan man nå ett tiotal svenska dagstidningar och även om de naturligtvis inte är så pigga på att gratis sprida ut alla sina nyheter via Internet kan man alltid hitta något läsvärt.

Projekt Narkotika Information www.lysator.liu.se/pni
Man skulle ju önska att denna information var onödig men om man ändå behöver information om droger på svenska kan man börja söka här. PNI är en politiskt och religiöst obunden förening och här kan man finna material om droger och om andra organisationer som arbetar mot narkotika. Snart kommer här även att finnas en lista över lämpligt material för lärare att använda i skolundervisning.

Rädda Barnen childhouse.uio.no/raddabarnen
Här finns pressmeddelanden, artiklar och nyheter om allt från barnsoldater i Sydamerika och barnprostituerade i Asien till etiska frågor i samband med vård av barnlöshet. En plats som kan locka fram lite eftertänksamhet hos även den mest sorglöse internetsurfaren.

Projekt Runeberg www.lysator.liu.se/runeberg/index.sv.html
Projekt Runeberg är ett försök att samla fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och konst. För tillfället ingår över 100 titlar i arkivet. Nu är avståndet till biblioteket inte längre någon ursäkt för att inte ha läst Hjalmar Bermans "Clownen Jac" eller något verk av Selma Lagerlöf.

Fredrikabiblioteken www.kustnet.fi/~fredrika
Tolv österbottniska bibliotek har här fått en gemensam digital front. Man kan visserligen inte läsa bibliotekens 850 000 böcker över nätet men man kan i alla fall göra sökningar bland dem och med belåtenhet konstatera att Stadsbiblioteket i Jakobstad har ett utmärkt sortiment av Douglas Adams böcker.



Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.